Thursday, December 7, 2023
24.2 C
Brunei

  -

  Lebih 100 ikan lumba-lumba ditemui mati di Amazon

  SAO PAULO, 3 OKT – Lebih 100 ikan lumba-lumba telah mati di hutan hujan Amazon Brazil pada minggu lalu ketika wilayah itu bergelut dengan kemarau yang teruk, dan banyak lagi yang boleh mati tidak lama lagi jika suhu air kekal tinggi, kata pakar.

  Institut Mamiraua, kumpulan penyelidik Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi Brazil, berkata dua lagi ikan lumba-lumba mati ditemui hari ini di wilayah sekitar Tasik Tefe, yang merupakan kunci kepada mamalia dan ikan di kawasan itu. Video yang disediakan oleh institut itu menunjukkan burung nasar memetik bangkai ikan lumba-lumba yang terdampar di tepi tasik. Beribu-ribu ikan juga telah mati, lapor media tempatan.

  Pakar percaya suhu air yang tinggi adalah punca yang paling mungkin menyebabkan kematian di tasik di rantau itu. Suhu sejak minggu lalu telah melebihi 39 darjah Celsius (102 darjah Fahrenheit) di wilayah Tasik Tefe.

  Institut Pemuliharaan Biodiversiti Chico Mendes kerajaan Brazil, yang menguruskan kawasan pemuliharaan, berkata minggu lalu ia telah menghantar pasukan doktor haiwan dan pakar mamalia akuatik untuk menyiasat kematian.

  Terdapat kira-kira 1,400 ikan lumba-lumba sungai di Tasik Tefe, kata Miriam Marmontel, seorang penyelidik dari Institut Mamiraua.

  “Dalam satu minggu kami telah kehilangan kira-kira 120 haiwan di antara mereka berdua, yang boleh mewakili 5 peratus hingga 10 peratus daripada populasi,” kata Marmontel.

  Pekerja telah menemui bangkai ikan lumba-lumba sejak minggu lalu di wilayah di mana sungai kering telah menjejaskan komuniti pinggir sungai yang miskin dan tersangkut bot mereka di dalam pasir. Gabenor Amazonas, Wilson Lima pada hari Jumaat mengisytiharkan darurat akibat kemarau.

  Nicson Marreira, datuk bandar Tefe, sebuah bandar dengan 60,000 penduduk. berkata kerajaannya tidak dapat menghantar makanan terus kepada beberapa komuniti terpencil kerana sungai kering.

  Ayan Fleischmann, penyelaras Geospatial di Institut Mamirauá, berkata kemarau telah memberi kesan besar kepada komuniti tepi sungai di rantau Amazon.

  “Banyak masyarakat menjadi terpencil, tanpa akses kepada air berkualiti baik, tanpa akses ke sungai, yang merupakan pengangkutan utama mereka,” katanya.

  Fleischmann berkata suhu air meningkat daripada 32 C (89 F) pada hari Jumaat kepada hampir 38 C (100 F) pada hari Ahad.

  Beliau berkata mereka masih menentukan punca kematian ikan lumba-lumba itu tetapi suhu tinggi kekal sebagai calon utama. – AP

  Seorang nelayan berdiri di atas botnya ketika dia mengemudi berhampiran ribuan ikan mati yang hanyut di tebing Tasik Piranha akibat kemarau teruk di negeri Amazonas, di Manacapuru, Brazil. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  China jadi contoh dunia bagi hak asasi manusia

  BEIJING, 5 DIS – China kelmarin menganjurkan seminar sempena ulang tahun ke-75 Deklarasi Hak Asasi Manusia Dunia di Beijing yang disertai lebih 70 peserta...