Thursday, September 29, 2022
22.6 C
Brunei

Lebih 100 maut kilang penapis meletup

-

PORT HARCOURT, NIGERIA, 24 APRIL – Lebih 100 dikhuatiri terbunuh dalam letupan yang berlaku di kilang penapisan minyak haram di selatan Nigeria.

Angka kematian itu dilaporkan media tempatan susulan letupan pada lewat Jumaat lalu, satu lagi insiden terbaharu di Nigeria selaku negara pengeluar minyak mentah terbesar di Afrika.

Pihak polis mengesahkan letupan itu berlaku pada lewat Jumaat, namun tidak memberikan butiran penuh mengenai mangsa.

Jurucakap polis Rivers, Grace Iringe-Koko memaklumkan, letupan berlaku di tapak penapisan haram itu ketika mana operator dan pelanggan mereka berkumpul bagi urusan perniagaan.

“Insiden itu berlaku di sempadan antara Rivers dan Imo,” katanya tanpa memberi perincian mengenainya.

Sementara itu, sebuah badan bukan kerajaan (NGO), Pusat Belia dan Advokasi Alam Sekitar (YEAC) mendakwa ramai mangsa dikhuatiri maut akibat terbakar dalam letupan terbabit.

Pengarah Eksekutif YEAC, Fyneface Dumnamene berkata beberapa mayat yang terbakar dan tidak dapat dikenal pasti terbaring di atas tanah, manakala mangsa lain yang mungkin cuba lari menyelamatkan diri dilihat tergantung di beberapa dahan pokok.

Penapisan minyak mentah haram bukan perkara asing di wilayah minyak selatan, di mana pencuri merosakkan saluran paip untuk mencuri minyak mentah yang kemudian ditapis untuk dijual di pasaran gelap.

Kebanyakan yang tinggal di Niger Delta, wilayah yang menghasilkan minyak, hidup dalam kemiskinan walaupun negara itu adalah pengeluar minyak terbesar di benua itu, dengan anggaran pengeluaran dua juta tong sehari. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Jepun beri penghormatan kepada Abe

TOKYO, 27 SEPT – Rakyat Jepun dan perwakilan asing memberikan penghormatan terakhir kepada bekas perdana menteri Shinzo Abe pada majlis pengebumian negara mengundang kontroversi...

Dibunuh hanya kerana salah eja

- Advertisment -