Lebih 100 panggilan kecemasan diterima

Oleh Sim Y. H.

BANDAR SERI BEGAWAN, 21 JAN – Negara Brunei Darussalam masih berada dalam Monsun Timur Laut di mana pada lazimnya keadaan cuaca semasa tempoh berkenaan adalah tidak menentu dengan hujan lebat atau hujan berpetir berlaku sekali-sekala.

Sehubungan dengan itu, Jabatan Bomba dan Penyelamat (JBP) telah merekodkan sebanyak 102 panggilan kecemasan yang melibatkan banjir, atap terbang dan tanah susur bermula 1 Januari 2021 hingga 19 Januari 2021.

Oleh itu, JBP ingin mengingatkan orang ramai dan penduduk di negara ini, supaya sentiasa peka dan berhati-hati dalam meningkatkan keselamatan dan kewaspadaan semasa musim cuaca yang tidak menentu serta mengikuti keadaan cuaca dari semasa ke semasa.

JBP dalam kenyataan yang dikeluarkan, di sini, mendedahkan bahawa daripada 102 panggilan kecemasan itu, 27 adalah panggilan kejadian tanah susur dengan 17 dari Daerah Brunei dan Muara, 10 dari Tutong namun Belait dan Temburong tidak mencatatkan sebarang panggilan.

Bagi kejadian pokok tumbang, sebanyak 64 panggilan diterima dengan Daerah Brunei dan Muara mencatatkan 49 panggilan, Tutong sebanyak empat panggilan, sembilan dari Belait dan dua dari Temburong.

Kejadian pokok tumbang yang berlaku se-masa keadaan cuaca yang tidak menentu. – Gambar serahan JBP

Panggilan menimba air pula, tujuh di Daerah Brunei dan Muara, empat di Tutong dan tiada panggilan di Belait dan Temburong.

Sehubungan itu, JBP mengingatkan orang ramai terus peka, mengetahui serba sedikit aspek keselamatan dan persediaan menangani masalah-masalah daripada kejadian alam sekitar ini.

JBP juga menekankan, semasa hujan, orang ramai dinasihatkan tidak melakukan aktiviti luar, jangan keluar rumah atau memandu semasa keadaan hujan lebat jika tidak ada keperluan yang sangat penting serta jika terperangkap dalam keadaan cuaca buruk, mereka harus mencari tempat yang selamat untuk berhenti.

Kejadian tanah susur adalah berkaitan dengan keadaan cuaca turunan hujan yang berpanjangan di mana untuk keselamatan, jika kedudukan rumah mereka berada di atas atau di lereng atau bawah bukit untuk memantau keadaan kawasan atau tanah sekeliling rumah mereka dan tanah bukit yang berdekatan, sentiasa bersedia untuk sebarang tindakan jika mendapati terdapat hakisan tanah yang mula menampakkan keruntuhan serta untuk keselamatan, meninggalkan atau mengosongkan rumah jika sudah ternyata membahayakan nyawa.

Jika berlaku angin kencang, orang ramai dinasihatkan untuk tidak keluar rumah atau memandu semasa angin kencang kerana dikhuatiri pokok tumbang dan ada objek yang diterbangkan angin dan terkena pada kenderaan semasa memandu serta tidak berhenti atau meletakkan kenderaan mereka di kawasan yang berisiko seperti pokok, tiang elektrik atau mana-mana objek yang tinggi.

Manakala itu, jika cuaca berpetir atau berkilat, orang ramai disarankan untuk tidak melakukan aktiviti luar atau keluar rumah jika keadaan cuaca berpetir atau berkilat, tidak berada di kawasan terbuka, tidak berteduh atau berdiri di bawah pokok tinggi serta untuk menjauhkan diri daripada struktur yang berlogam atau besi.