Wednesday, October 4, 2023
32.7 C
Brunei

  -

  Lebih 1,000 polis London digantung tugas

  LONDON, 19 SEPT – Pasukan polis London mengumumkan bahawa lebih 1,000 pegawai kini digantung atau diberikan tugas terhad ketika jabatan itu meningkatkan usaha untuk menyingkirkan anggota polis yang melakukan pelanggaran, susulan laporan memalukan yang mendapati institusi tersebut bersifat perkauman, homofobia dan misoginis.

  Timbalan Penolong Pesuruhjaya Polis, Stuart Cundy menyatakan bahawa Perkhidmatan Polis Metropolitan (MPS) akan mengambil masa bertahun-tahun untuk menyingkirkan pegawai yang telah melanggar piawaian atau tidak diperiksa dengan betul sebelum mereka diambil bekerja, dengan kira-kira 60 pegawai menghadapi perbicaraan tatatertib setiap bulan.

  “Proses ini akan mengambil masa satu, dua atau lebih tahun untuk menyingkirkan mereka yang tidak berakhlak,” kata Cundy dalam kenyataan yang dikeluarkan hari ini.

  Angka itu dikeluarkan setahun selepas Pesuruhjaya Mark Rowley mengambil alih kepimpinan MPS, berjanji untuk memperbaharui pasukan yang telah dilanda beberapa skandal, termasuk penangkapan seorang pegawai yang sedang berkhidmat atas tuduhan menculik dan membunuh seorang wanita. – AP

  Gambar AFP
  Artikel sebelum ini
  Artikel seterusnya
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Penerbangan dibatalkan dan sekolah ditutup di Taiwan

  TAIPEI, 4 OKT - Penerbangan dibatalkan dan sekolah ditutup di beberapa bahagian di Taiwan pada hari ini ketika pulau itu bersiap sedia menghadapi angin...