Lebih 200 ditangkap antirasuah Arab Saudi

DUBAI, UAE, 10 OGOS– Arab Saudi mengumumkan penangkapan 207 pekerja di seluruh puluhan kementerian kerajaan dalam penangkapan terakhir oleh badan antirasuah yang diberi kuasa oleh Putera Mahkota Mohammed bin Salman.

Mereka yang ditahan tidak disebutkan namanya dan tidak jelas bila tangkapan dibuat. Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Kerajaan, yang dikenali sebagai ‘Nazaha’, mengumumkan penangkapan kelmarin. Pembersihan anti-rasuah putera mahkota bermula pada akhir 2017. Ini telah membantunya menjaga kekuasaan kerajaan yang bernilai AS$106 bilion aset. Warga Arab Saudi telah lama mengadu rasuah dalam kerajaan dan dana awam disia-siakan atau disalahgunakan oleh mereka yang berkuasa.

Suruhanjaya itu mengatakan lebih daripada 460 orang disiasat dalam siasatan terbaharu dan hasilnya, 207 warga dan penduduk Saudi ditahan atas tuduhan rasuah, penyalahgunaan kuasa dan penipuan. Mereka yang dituduh akan didakwa, kata suruhanjaya itu. Mereka berasal dari pegawai keselamatan negara dan berbagai kementerian, termasuk pertahanan, dalaman, kesihatan dan keadilan.

Pada bulan April, suruhanjaya itu mengatakan 176 orang dari seluruh sektor awam juga ditahan kerana didakwa melakukan rasuah. Pembasmian antirasuh kerajaan menjadi semakin diperhebatkan pada akhir 2017 dengan lebih dari 300 putera-putera, tokoh masyarakat dan ahli perniagaan disasarkan.

Dengan keadaan yang belum pernah terjadi, pasukannya menahan tokoh paling berpengaruh di negara itu dan menahan mereka di hotel Ritz-Carlton yang mewah di Riyadh selama berminggu-minggu hingga berbulan-bulan. Sebahagian dipindahkan ke penjara atau tempat tahanan lain di tengah-tengah laporan penderaan fizikal. – AP