Lebih 200 kelab sertai Roma dalam kempen kanak-kanak hilang

ROM, 25 MEI – Lebih dari 200 kelab bola sepak dunia telah bekerjasama dengan Roma dalam kempen media sosial untuk membantu pencarian kanak-kanak yang hilang di seluruh dunia, kata kelab dari Serie A itu.

Roma mengatakan bahawa beberapa kelab terbesar, termasuk Barcelona, ​​Real Madrid dan juara Eropah Liverpool, akan menerbitkan di laman Twitter sebuah video yang memaparkan kanak-kanak yang hilang hari ini bersempena dengan Hari Kanak-kanak Hilang Antarabangsa.

Inisiatif itu ‘bertujuan untuk memanfaatkan jangkauan luar biasa kelab bola sepak di laman Twitter serta meningkatkan kesedaran mengenai 101 kanak-kanak yang kini terpisah dari orang yang mereka sayangi’, tambah kenyataan itu.

Roma menerbitkan senarai kelab yang telah mendaftar dengan 14 pasukan lain dari Itali dan sejumlah pasukan lain dari liga di seluruh dunia mengambil bahagian dalam inisiatif yang bermula dari kempen ‘Giallorossi’ yang dimulakan musim panas lalu.

Serie A telah bekerjasama dengan organisasi orang yang kehilangan, menerbitkan dengan setiap pengumuman di akaun Twitter me-reka tentang anak yang hilang.

Kempen ini telah mendapat pujian dan beberapa kejayaan dengan sebilangan anak-anak yang dipaparkan dalam media sosial Roma berjaya ditemui. Roma mengatakan bahawa mereka telah membuat inisiatif ini untuk Pusat Antarabangsa untuk Kanak-kanak yang Hilang dan sokongan Persatuan Kelab Eropah (ECA). – AFP