Lebih 200 pekerja perubatan maut

JAKARTA, 9 SEPT – Indonesia yang mencatat kematian tertinggi akibat COVID-19 berbanding negara Asia Tenggara yang lain, juga telah menyaksikan kematian paling banyak dalam kalangan pekerja perubatan di rantau itu, yang menyebabkan kebimbangan mengenai kesan jangka panjang terhadap sistem penjagaan kesihatan negara yang rapuh.

Kesengsaraan yang ditanggung oleh pekerja kesihatan Indonesia serupa dengan negara lain di seluruh dunia: jam kerja yang panjang, hospital yang dipenuhi dari luar kemampuan dan kekurangan sumber seperti peralatan pelindung diri (PPE).

Kerajaan Indonesia telah dapat memberikan pakaian pelindung diri PPE kepada pekerja kesihatan setelah kekurangan awal yang melihat doktor memakai baju hujan plastik ketika bekerja.

Tetapi masalah lain masih berlaku di negara itu, di mana lebih 200 pekerja perubatan, kebanyakan doktor dan jururawat, telah meninggal dunia akibat virus tersebut.

Menurut Dr Halik Malik, jurucakap Persatuan Perubatan Indonesia, pesakit koronavirus dan bukan koronavirus selalu dirawat di kemudahan kesihatan yang sama, sehingga meningkatkan potensi pekerja terdedah kepada virus itu.

Seorang pegawai perubatan memeriksa bilik pengasingan diri di Stadium Patriot Candrabhaga di Bekasi, pinggir Jakarta, Indonesia. Indonesia telah mencatatkan kematian tertinggi akibat COVID-19 daripada negara Asia Tenggara. – AP

Hanya pekerja yang merawat pesakit COVID-19 yang diketahui diberikan ujian virus untuk diri mereka sendiri, katanya, sambil menyatakan bahawa keputusannya selalu ditangguhkan.

“Kami khuatir jika kes positif dalam masyarakat terus meningkat, akan ada banyak kes yang tidak dapat ditangani dengan baik,” kata Malik.

Indonesia telah melepasi 200,000 kes jangkitan COVID-19, jumlah kedua tertinggi di Asia Tenggara setelah Filipina, yang telah melaporkan lebih dari 241,000 jangkitan.

Di seluruh Asia, angka kematian Indonesia sebanyak 8,230 adalah yang kedua tertinggi setelah India dengan 73,000 kematian.

Sekurang-kurangnya 213 pekerja kesihatan telah meninggal dunia akibat COVID-19 di Indonesia, termasuk 107 doktor dan 74 jururawat, menurut Persatuan Perubatan Indonesia.

Indonesia juga memiliki jumlah doktor per kapita terendah di Asia Tenggara, hanya 4.27 per 10,000 orang, menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia. – AP