Sunday, December 10, 2023
28.8 C
Brunei

  -

  Lebih 250 rakyat Thailand terperangkap di Myanmar akan dipulangkan

  BANGKOK, 19 NOV – Lebih 250 rakyat Thailand yang terperangkap di utara Myanmar akibat peningkatan pergolakan antara junta dan pakatan kumpulan etnik minoriti akan dihantar pulang melalui China, kata kementerian luar Thailand hari ini.

  Pertempuran telah melonjak di seluruh Myanmar sejak akhir Oktober, apabila Tentera Perikatan Demokratik Kebangsaan Myanmar (MNDAA), Tentera Pembebasan Kebangsaan Ta’ang (TNLA) dan Tentera Arakan (AA) melancarkan serangan ke atas tentera.

  Bukit yang berhutan tebal di utara negeri Shan, bersempadan dengan China, telah menjadi sasaran utama serangan gabungan kumpulan itu, dengan pertempuran menghampiri bandar Laukkai – sebuah hab perjudian, pelacuran dan penipuan dalam talian yang terkenal sejak kebelakangan ini.

  Kementerian Luar Thailand berkata dalam satu kenyataan hari ini bahawa pihak berkuasa Myanmar telah membantu 266 rakyat Thailand untuk melakukan perjalanan dari Laukkai ke sempadan China, kira-kira 10 kilometer dari situ.

  Kenyataan itu berkata warga Filipina dan Singapura turut dibantu, tetapi tidak memberikan butiran mengenai mereka.

  Kementerian ‘telah mengatur dua penerbangan sewa dari Kunming (di China) ke Bangkok untuk kumpulan itu yang apabila tiba akan menjalani pemeriksaan untuk pemerdagangan manusia dan sebarang rekod jenayah’, kata kenyataan itu.

  “Warga bukan Thai akan dibantu oleh kedutaan masing-masing sebaik tiba di Bangkok untuk pergi ke negara asal mereka,” tambah kenyataan tersebut.

  Seramai 41 warga Thailand yang telah terperangkap di Myanmar telah dihantar pulang kelmarin merentasi sempadan darat antara kedua-dua negara Asia Tenggara. – AFP

  Gambar Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  India larang eksport bawang

  NEW DELHI, 8 DIS – India melarang eksport bawang sehingga Mac tahun depan bagi meningkatkan bekalan domestik selain membendung inflasi pengguna. Kerajaan memutuskan untuk memindahkan...