Thursday, December 7, 2023
24.2 C
Brunei

  -

  Lebih 30,000 orang dibawa ke hospital akibat strok haba

  TOKYO, 22 SEPT – Jepun pada Ogos menyaksikan sejumlah 34,835 individu dibawa ke hospital di seluruh negara dengan gejala strok haba, ketika negara itu berdepan dengan suhu musim panas yang mencatatkan rekod, menurut data kerajaan yang dikeluarkan hari ini.

  Jumlah tersebut, walaupun lebih rendah daripada rekod 43,060 kemasukan ke hospital Ogos tahun lalu, masih mencatatkan angka ketiga tertinggi yang pernah direkodkan untuk bulan itu, kata Agensi Pengurusan Bencana dan Bomba Jepun dalam satu laporan.

  Orang tua merupakan kumpulan yang paling terjejas dalam kes-kes strok haba, dengan individu yang berumur 65 tahun ke atas menyumbang sebanyak 55 peratus daripada kemasukan ke hospital berkaitan strok haba, menurut data tersebut. Daripada 34,835 orang yang dibawa ke hospital, 48 telah meninggal dunia, manakala 11,176 memerlukan rawatan di hospital dan 23,456 berada dalam keadaan baik.

  Data itu juga memberikan pandangan mengenai tempat di mana kejadian strok haba berkemungkinan besar berlaku. Kawasan kediaman mencatatkan jumlah kes tertinggi iaitu 14,602 kes, diikuti jalan raya sebanyak 5,378 kes. Ruang luar awam seperti stadium dan tempat letak kereta mencatatkan jumlah kes sebanyak 4,386 kes.

  Bagi meningkatkan kesedaran awam tentang penyakit berkaitan haba, agensi itu menyeru rakyat untuk mengambil langkah-langkah pencegahan seperti kekal terhidrat, mengelakkan aktiviti luar pada waktu panas puncak dan menggunakan kaedah penyejukan bagi mengurangkan risiko strok haba. – Xinhua

  Gambar Xinhua
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  China jadi contoh dunia bagi hak asasi manusia

  BEIJING, 5 DIS – China kelmarin menganjurkan seminar sempena ulang tahun ke-75 Deklarasi Hak Asasi Manusia Dunia di Beijing yang disertai lebih 70 peserta...