Saturday, September 23, 2023
23.7 C
Brunei

  -

  Lebih 330 juta kanak-kanak berada dalam kemiskinan melampau

  WASHINGTON, 13 SEPT – Pandemik COVID-19 menyebabkan kelambatan mendadak dalam usaha menamatkan kemiskinan kanak-kanak, dengan 333 juta orang kanak-kanak masih hidup dalam kemiskinan yang melampau, menurut laporan yang diterbitkan hari ini.

  Laporan dari Tabung Kanak-kanak Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (UNICEF) dan Bank Dunia mendapati bahawa wabak itu menyebabkan penghapusan kemiskinan yang melampau untuk 30 juta orang kanak-kanak lebih sedikit daripada yang diramalkan sebelumnya.

  Akibatnya, kira-kira satu daripada enam kanak-kanak masih hidup dengan kurang daripada A$2.15 sehari, menurut laporan itu.

  “Krisis yang semakin teruk, dari kesan COVID-19, konflik, perubahan iklim dan kejutan ekonomi, telah menghentikan kemajuan, dan menyebabkan berjuta-juta kanak-kanak dalam kemiskinan yang melampau,” kata pengarah eksekutif UNICEF, Catherine Russell dalam satu kenyataan.

  Penemuan laporan itu membuang kunci dalam kerja-kerja matlamat bercita-cita tinggi PBB untuk membasmi kemiskinan kanak-kanak yang melampau oleh 2030.

  “Dunia di mana 333 juta orang kanak-kanak hidup dalam kemiskinan yang melampau – dihalang daripada bukan sahaja keperluan asas tetapi juga maruah, peluang atau harapan – tidak dapat ditoleransi,” kata Pengarah Global Bank Dunia untuk kemiskinan dan ekuiti, Luis-Felipe Lopez-Calva, dalam satu kenyataan.

  Laporan itu mendapati bahawa 40 peratus kanak-kanak di sub-Sahara Afrika masih hidup dalam kemiskinan yang melampau-peratusan tertinggi di mana-mana di dunia.

  Serangkaian faktor termasuk pertumbuhan penduduk yang pesat, COVID-19 dan bencana yang berkaitan dengan iklim telah memburukkan lagi kemiskinan kanak-kanak yang melampau di Afrika sub-Sahara dalam beberapa tahun kebelakangan ini, walaupun semua wilayah lain di dunia telah mengalami penurunan yang berterusan.- AFP

  Gambar hiasan.- Freepik

   

   

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih 30,000 orang dibawa ke hospital akibat strok haba

  TOKYO, 22 SEPT – Jepun pada Ogos menyaksikan sejumlah 34,835 individu dibawa ke hospital di seluruh negara dengan gejala strok haba, ketika negara itu...