Thursday, October 5, 2023
27.6 C
Brunei

  -

  Lebih 50 tapak warisan berharap tersenarai dalam UNESCO

  PARIS, 10 SEPT – Lebih 50 tapak di dunia berharap untuk dimuatkan ke dalam senarai warisan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) yang amat didambakan pada pembukaan mesyuarat di Riyadh hari ini, sementara beberapa calon terkini, termasuk Venice dan Kyiv, berdepan risiko penurunan.

  Pertubuhan Pendidikan, Sains, dan Kebudayaan PBB (UNESCO), menyimpan senarai warisan dunia, yang dikatakan mencerminkan kepelbagaian budaya dan semula jadi planet ini.

  Agensi itu berkumpul sekali setahun untuk mengemas kini senarai, di mana kemasukannya yang dilihat oleh banyak negara sebagai penting untuk pelancongan dan keupayaan untuk mendapatkan pembiayaan bagi pemeliharaan tapak.

  Sebaliknya, negara-negara lain berusaha untuk mengelak daripada digugurkan daripada senarai tersebut, termasuk Australia yang baru-baru ini telah melakukan usaha besar untuk mengelakkan pengecualian Terumbu Sawar Besar kerana kelemahan kerajaan dalam melindungi tapak semula jadi daripada kesan perubahan iklim dan pelancongan.

  Dalam mesyuarat di Arab Saudi, beberapa tapak yang sudah terkenal, termasuk Venice dan Kyiv akan menjadi tumpuan untuk kemungkinan kelayakan “berisiko”, perhentian pertama ke arah pengecualian daripada senarai yang menampilkan 1,157 tapak, di mana 900 adalah budaya, 218 semula jadi dan 39 bercampur.

  Enam tapak mungkin diisytiharkan “berbahaya” dalam mesyuarat Riyadh ini, menyertai 55 yang sudah ada dalam senarai pemantauan tersebut.

  Venice berisiko daripada peningkatan paras air laut yang disebabkan oleh perubahan iklim, dan jumlah pelancong yang berlebihan, kata Lazare Eloundou Assomo, Pengarah Warisan Dunia UNESCO, kepada AFP. – AFP

  Orang ramai berkumpul di Taj Mahal, salah satu tapak warisan Dunia UNESCO di Agra. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Banjir kilat bunuh 8, 23 askar hilang

  NEW DELHI, 5 OKT - Hujan lebat secara tiba-tiba mencetuskan banjir kilat kelmarin di timur laut India yang membanjiri beberapa bandar, menghanyutkan sebuah jambatan...