LeBron catat rekod jaringan tertinggi

LOS ANGELES, 20 MAC – LeBron James menduduki tempat kedua dalam ranking jaringan mata musim NBA semalam tetapi gagal menghalang Los Angeles Lakers daripada tewas kepada Washington Wizards.

James menghasilkan prestasi yang mengagumkan untuk berakhir dengan rekod 38 mata dan 10 rebound di Arena Capital One Wizards.

Ia sudah cukup untuk memberi dorongan kepada James untuk memintas Karl Malone di tempat kedua dalam ranking penjaring musim tetap dengan 36,947 mata.

Namun ia tidak menghalang Lakers daripada merosot kepada kekalahan 127-119 di tangan Wizards yang telah mengalami kekalahan enam perlawanan berturut-turut.

“Hanya menjadi sebahagian daripada liga ini dalam beberapa tahun ini, untuk dikaitkan dengan beberapa pemain paling hebat dalam perlawanan ini, pemain yang telah saya perhatikan dan pelajari, atau cara atau menerima inspirasi menjadi lebih baik, saya berasa tergamam,” kata James mengenai pencapaian jaringannya.

Aksi LeBron James membawa bola di depan Deni Avdija semasa perlawanan separuh masa pertama di antara Los Angeles Lakers dan Washington Wizards di Arena Capital One di Washington pada 19 Mac 2022. – AFP

“Ia merupakan satu penghormatan bagi diri saya, bagi kawan saya dan keluarga yang sentiasa menyokong saya, bagi sesiapa yang telah berkongsi perjalanan saya.”

James, yang memegang rekod jaringan NBA untuk musim tetap serta perlawanan playoff – memulakan perlawanan dan memerlukan 20 mata sahaja untuk mengatasi musim tetap Malone yang berjumlah 36,928.

James tidak membuang masa mengejar jaringan Malone, mencecah angka berganda sebelum mencapai 16 mata dengan lontaran tiga jaringan pada awal suku kedua.

Juara NBA empat kali itu seterusnya menambah tiga lagi jaringan untuk seri dengan Malone, sebelum menduduki tempat kedua dengan layup dua mata dengan perlawanan berbaki lima minit dalam suku kedua.

Penonton memberikan tepukan kepada James selepas dia melakar peristiwa bersejarah itu, dengan bintang Lakers itu memberi tabik kepada peminat.

Pungutan mata James meninggalkannya semakin hampir dengan rekod sepanjang Kareem Abdul-Jabbar dengan 38,387 mata. – AFP