LeBron catat sejarah baharu

LOS ANGELES, 20 NOV – LeBron James menjadi pemain pertama dalam sejarah NBA mencatatkan triple-double menentang setiap kumpulan dalam liga kelmarin apabila Los Angeles Lakers merekodkan kemenangan ke atas Oklahoma City Thunder.

LeBron menamatkan permainan dengan 25 mata, 11 rebound dan 10 assists dalam saingan sengit 112-101 menang ke atas Thunder di Staples Center. Anthony Davis memainkan peranan utama Lakers dengan jaringan 34 mata, sementara itu menambah tujuh rebound dan empat assist.

Kemenangan itu melihatkan peningkatan Lakers kepada 12-2, mengekalkan kedudukan teratas Western Conference.

Tetapi ini merupakan triple-double ke-86 dalam karier LeBron yang meraih gelaran utama, bintang Lakers itu menjadi tonggak utama dengan assist Davis hanya tinggal empat minit pada suku keempat. LeBron berkata rekod itu tidak mungkin dilakukan tanpa sokongan jurulatih dan rakan sepasukan selama ini.

“Sejujurnya saya tidak tahu untuk memikirkannya,” LeBron memberitahu wartawan apabila ditanya mengenai pencapaiannya itu.

“Saya mempunyai rakan sepasukan yang bagus dan jurulatih terbaik yang memudahkan untuk meletakkan saya di posisi ini.”

Rakan sepasukan telah membantu sepanjang karier saya, jurulatih telah meletakkan saya di posisi ini untuk terus maju.

“Berharap dengan semua triple-double ini saya akan mencatat kemenangan kerana ia sangat penting. Tetapi itu adalah statistik yang cukup bagus dan saya gembira ia berlaku.” – AFP

Aksi LeBron (23) mengawal bola sambil dihalang oleh pemain Oklahoma City Thunder, Danilo Gallinari semasa pusingan pertama perlawanan NBA di Los Angeles. – AP