Wednesday, February 1, 2023
23.8 C
Brunei

-

LeBron hadiahkan kemenangan sempena ulang tahun ke-38

WASHINGTON, 1 JAN – LeBron James meraikan ulang tahunnya yang ke-38 dengan menjaringkan 47 mata tertinggi musim, meraih 10 rebounds dan menambah sembilan assist untuk membawa kemenangan 130-121 menentang Los Angeles Lakers di Atlanta baru-baru ini.

Ia merupakan usaha 40 mata pertamanya musim ini, yang kedua dicapai dalam pertandingan sempena hari jadinya dan prestasi 40 mata ke-70 dalam kerjaya NBA setelah 20 musim yang menakjubkan.

Lebih menakjubkan lagi, rakan sepasukan mengucapkan tahniah kepadanya kerana berkata sebelum perlawanan dia akan memberikan 40 mata sempena hari jadinya untuk mengalahkan Hawks.

“Saya meramalkannya,” kata James.

“Saya memberitahu mereka sebelum perlawanan. Saya terpaksa merealisasikannya. Selepas memulakan 1-untuk-5 saya tidak tahu sama ada ia akan berlaku.”

Aksi LeBron James semasa perlawanan menentang Atlanta Hawks semasa separuh masa pertama permainan bola keranjang NBA di Atlanta, baru-baru ini – AP

James, bermain permainan ketiganya dalam empat malam, sebenarnya mula melontar 1-untuk-6 tetapi menamatkan 18-dari-27 dari lantai, 4-dari-6 dari jarak 3-mata, dan 7-dari-9 dari lontaran percuma barisan.

“Saya tidak tahu ia adalah tiga dalam empat malam. Yang saya tahu saya perlu mempersiapkan minda dan badan saya untuk bermain,” kata James. “Pastikan badan saya kekal segar tetapi fikiran saya lebih penting.”

James menjadi pemain keempat dalam sejarah NBA yang menjaringkan 45 mata dalam permainan pada usia 38 tahun atau lebih, menyertai Michael Jordan, Kareem Abdul-Jabbar dan Jamal Crawford.

The Hawks, yang mengawal permainan 29 mata daripada Trae Young, mendahului 15 mata pada separuh masa pertama sebelum James bangkit semula untuk Lakers, menjaringkan 16 mata pada suku kedua dan keempat serta 13 mata pada suku ketiga.

Satu-satunya pertandingan sempena ulang tahunnya di mana James memperoleh lebih banyak mata adalah apabila dia mendapat 48 mata ketika menentang Atlanta pada tahun 2009. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Hampir 50 maut dalam insiden letupan masjid

PESHAWAR, PAKISTAN, 30 JAN – Pegawai polis antara kira-kira 47 orang terbunuh dan 150 lagi cedera dalam satu letupan di sebuah masjid di dalam...
- Advertisment -