Lebron james tersingkir, lakers tewaskan pistons

LOS ANGELES, 22 NOV – LeBron James disingkirkan selepas memberikan cabaran yang keras kepada Isaiah Stewart dari Detroit dengan leretan ke muka dalam kemenangan Los Angeles Lakers 121-116 ke atas Pistons kelmarin di Detroit.

Pemain bintang NBA itu dibuang buat kali kedua dalam kerjayanya selepas memukul muka Stewart ketika mereka bertembung untuk mendapatkan kedudukan rebound.

Stewart, yang terluka di atas mata kanan, cuba untuk bersemuka dengan James. Itu menyebabkan sekumpulan pemain dari kedua-dua pasukan datang bersama-sama dengan beberapa jurulatih dan orang keselamatan turut menyertai pergaduhan ketika pemain Piston itu berulang kali cuba menyerang James.

Insiden itu berlaku dengan baki 9:18 pada suku ketiga dan Lakers ketinggalan 79-67. Lakers memasuki pertandingan itu dengan tiga kekalahan berturut-turut dan keputusan mengecewakan 8-9 pada musim ini.

Anthony Davis, yang menjaringkan 30 mata tertinggi buat pasukan, tampil membela rakan sepasukannya selepas perlawanan di mana Lakers bangkit dari ketinggalan untuk menang.

“Semua orang dalam liga tahu bahawa (James) bukan pemain kotor. Sebaik sahaja dia melakukannya, dia menoleh ke belakang dan memberitahunya, ‘Salah saya. Saya tidak cuba melakukannya. Saya tidak tahu apa yang (Stewart) cuba lakukan. Tiada siapa dalam pasukan kami, 1-15, mengalaminya,” katanya.

Stewart pada mulanya dikenakan denda kerana kesalahan bola lepas. Berikutan semakan video, James kemudiannya dihambat dengan dua kesalahan yang terang-terangan dan dihantar ke bilik persalinan.

Stewart dikenakan dua kesalahan teknikal dan dibuang, manakala pemain pertahanan Lakers, Russell Westbrook dikeluarkan atas kesalahan teknikal.

James menamatkan perlawanan dengan 10 mata dan lima assist.

Jurulatih Lakers, Frank Vogel berkata dia berasa lega apabila insiden itu tidak berubah menjadi lebih teruk. – AFP

Reaksi pemain Lakers, LeBron James selepas dikeluarkan dari perlawanan menentang Pistons kelmarin. – AFP