Thursday, November 30, 2023
25.8 C
Brunei

  -

  Lee Hsien Loong akan serah kepimpinan menjelang November 2024

  SINGAPURA, 6 NOV – Timbalan Perdana Menteri Singapura, Lawrence Wong akan mengetuai Parti Tindakan Rakyat (PAP) dalam pilihan raya umum akan datang, mengambil alih tampuk pemerintahan daripada Perdana Menteri Lee Hsien Loong menjelang pengundian.

  PM Lee berkata pada kelmarin, “Lawrence telah memberitahu saya bahawa dia sudah bersedia… Saya mempunyai keyakinan penuh terhadap Lawrence dan pasukannya dan tidak ada sebab untuk menangguhkan peralihan politik.”

  Beliau berkata demikian pada konvensyen dwitahunan parti itu yang diadakan di Pusat Konvensyen dan Pameran Ekspo Singapura, berucap kepada lebih 1,000 ahli parti.

  Beliau berkata walaupun beliau tidak berjaya menyampaikan baton sebelum ulang tahunnya yang ke-70 tahun lalu seperti yang diharapkan, disebabkan oleh pandemik COVID, “jika semuanya berjalan lancar, saya akan menyerahkannya menjelang ulang tahun ke-70 PAP tahun depan”. Parti itu ditubuhkan pada 21 Nov 1954.

  Pilihan raya umum (PRU) akan datang perlu diadakan pada November 2025.

  PM Singapura menyatakan bahawa menteri-menteri telah pun memilih TPM Wong untuk menjadi ketua mereka, pilihan yang diperakui oleh Ahli Parlimen PAP. Keputusan utama yang perlu dibuat ialah bila penyerahan itu perlu dilakukan, sebelum atau selepas PRU akan datang.

  Menyerahkan kepada TPM Wong sebelum PRU bermakna beliau akan menjadi orang yang mengetuai parti dalam kempen, dan akan memenangi mandatnya sendiri dan membawa negara ke hadapan dengan sokongan penuh negara, kata Lee Hsien Loong.

  “Peralihan kepimpinan untuk mana-mana negara sentiasa rumit. Banyak perkara boleh menjadi kacau. Kedua-dua rakyat Singapura dan orang di luar Singapura, dekat dan jauh, memerhati dengan sangat teliti. Segala-galanya bergantung kepada kejayaan peralihan ketiga ini dalam sejarah kita,” tambahnya. – ANN/The Straits Times

  Perdana Menteri Singapura, Lee Hsien Loong menyatakan bahawa para menteri telah pun memilih Timbalan Perdana Menteri Singapura, Lawrence Wong untuk menjadi ketua mereka, pilihan yang diperakui oleh Ahli Parlimen PAP. – ANN/The Straits Times
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  China gesa gencatan senjata menyeluruh segera

  BEIJING, 30 NOV - China hari ini menggesa ‘gencatan senjata kemanusiaan yang berterusan’ dalam konflik Israel-Hamas dalam kertas jawatan yang dikeluarkan oleh kementerian luarnya. "Pihak-pihak...