Legenda Manchester United Dunne meninggal dunia

LONDON, 9 JUN – Bekas pemain pertahanan Manchester United, Tony Dunne, yang bermain sebagai pasukan pertama yang memenangi Piala Eropah pada tahun 1968, telah meninggal dunia pada usia 78 tahun.

Bekas pemain pertahanan dari Ireland itu adalah sebahagian daripada pasukan yang berjaya mengalahkan Benfica 4-1 di Wembley pada perlawanan akhir 1968 bersama George Best dan Bobby Charlton di bawah pengurus United yang hebat Matt Busby.

Dunne ditandatangani oleh Busby dengan harga £5,000 (AS$6,400) pada tahun 1960 dan menghabiskan 13 tahun di Old Trafford, juga memenangi dua kejuaraan Divisi Pertama, pada tahun 1964-65 dan 1966-67 dan Piala FA pada 1962-63.

Dia hanya menjaringkan sebanyak dua gol sepanjang kariernya. Manchester United mengumumkan pemergian Dunne di Twitter pada lewat malam semalam. “Salah satu pemain hebat kami yang paling hebat,” menurut kelab di Twitter.

“Pemain penting untuk pasukan ketika memenangi Piala Eropah 1968. Seorang pemain yang membuat 535 penampilan dengan Manchester United.

Tony Dunne yang merupakan anggota pasukan United yang pertama kali memenangi Piala Eropah pada tahun 1968, telah meninggal dunia pada usia 78 tahun. – Agensi

Takziah kami ucapkan kepada orang-orang yang disayangi Tony Dunne. Semoga dia berehat dengan tenang.” Kelab Dublin Shelbourne, di mana Dunne memulakan kariernya, juga menyampaikan ucapan takziah mereka.

“Shelbourne FC sedih untuk mengucapkan takziah kepada keluarga dan rakan-rakan bekas pemain Shels pemenang Piala FAI, Tony Dunne setelah pemergiannya. Tony mempunyai karier yang gemilang. Selamat jalan Tony.”

Dunne, yang memenangi 33 penampilan untuk Republik Ireland, meninggalkan Old Trafford dengan perpindahan percuma pada tahun 1973 untuk menyertai Bolton.

Dia mengakhiri kariernya dengan 12 penampilan untuk Detroit Express di Liga Bola Sepak Amerika Utara pada tahun 1979.

Bolton, Dunne memenangi gelaran Divisi Kedua, mengatakan mereka sedih mengetahui pemergiannya.

Hanya tujuh pemain yang berjaya mengatasi 535 penampilan Dunne iaitu Ryan Giggs, Bobby Charlton, Paul Scholes, Bill Foulkes, Gary Neville, Wayne Rooney dan Alex Stepney. – AFP