Lelaki AS bantu Ghosn larikan diri ditahan

TOKYO, 2 MAC – Pasangan bapa-anak warga Amerika Syarikat (AS) yang dituduh membantu bekas bos Nissan Carlos Ghosn untuk melarikan diri dari Jepun telah tiba di Tokyo hari ini selepas gagal dalam usaha mereka untuk dihantar pulang, kata media tempatan.

Bekas anggota tentera khas AS, Michael Taylor dan anak lelaki Peter didakwa melancarkan operasi yang melihat Ghosn menaiki jet peribadi untuk melepaskan diri dari ikat jamin pada Disember 2019.

Sementara Ghosn tidak dapat dihubungi di Lubnan, yang tidak mempunyai perjanjian ekstradisi dengan Tokyo, Taylor diserah kepada pendakwa Jepun awal hari ini.

Lelaki ketiga yang dituduh membantu dalam operasi tersebut masih bebas.

Pasangan itu mendarat di lapangan terbang Narita di luar Tokyo dan akan dibawa ke pusat tahanan selepas mengambil ujian COVID-19, menurut laporan. Tidak adanya pengesahan rasmi mengenai ketibaan mereka di Jepun.

Peter Taylor ditahan di AS pada Mei ketika dia bersedia untuk berlepas ke Lubnan.

Dia dan bapanya berusaha menyekat permohonan ekstradisi oleh Jepun, dengan peguam mereka mendakwa lelaki berkenaan akan berdepan keadaan terseksa di Jepun, namun Mahkamah Agung AS menolak rayuan mereka pada Februari.

“Ia adalah hari menyedihkan untuk keluarga, dan untuk semua yang percayai veteran tersebut berhak mendapatkan layanan lebih baik dari negara mereka sendiri,” kata Paul Kelly, peguam mereka, dalam kenyataan mengesahkan mereka telah diserah kepada pihak berkuasa Jepun. – AFP

Seorang lelaki dipercayai bekas anggota tentera khas AS Michael Taylor, diiringi oleh pegawai Jepun ketika dia menaiki sebuah bas selepas tiba di lapangan terbang Narita, kelmarin. – AFP