Sunday, September 24, 2023
21.9 C
Brunei

  -

  Lelaki AS dihukum mati di Missouri

  WASHINGTON, 7 JUN – Seorang lelaki warga AS berusia 42 tahun telah dijatuhkan hukuman mati di bahagian tengah barat negeri Amerika Syarikat (AS) di Missouri semalam kerana membunuh dua pengawal penjara dalam percubaan gagal untuk membebaskan bekas rakan selnya dari penjara.

  Michael Tisius disahkan meninggal dunia pada 6:10 petang waktu tempatan di penjara negeri di bandar Bonne Terre, kata Jabatan Pembetulan Missouri dalam satu kenyataan.

  Dia telah dijadualkan untuk dihukum bunuh melalui suntikan maut.

  Tisius telah disabitkan dengan pembunuhan timbalan syerif Jason Acton dan Leon Egley pada Jun 2000 dalam percubaan untuk membebaskan bekas rakan selnya, Roy Vance.

  Menurut pendakwa raya, Tisius melaksanakan rancangan untuk melarikan diri dari penjara bersama teman wanita Vance, Tracie Bulington.

  Tisius dan Bulington datang ke Penjara Randolph County dengan alasan hendak mengirimkan rokok untuk Vance dan berbual dengan salah seorang pengawal selama kira-kira 10 minit.

  Tisius kemudian mengeluarkan pistol dan menembak dua timbalan syerif itu.

  Bagaimanapun, Tisius dan Bulington tidak dapat mencari kunci sel Vancedan dan melarikan diri. Mereka ditangkap pada keesokan harinya selepas kereta mereka rosak.

  Tisius dijatuhi hukuman mati manakala Bulington dan Vance, yang telah mengaku mendalangi rancangan melarikan diri, dijatuhi hukuman penjara seumur hidup. – AFP

  Tisius, 42, dijatuhkan hukuman mati pada 6 Jun, di Missouri. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih 30,000 orang dibawa ke hospital akibat strok haba

  TOKYO, 22 SEPT – Jepun pada Ogos menyaksikan sejumlah 34,835 individu dibawa ke hospital di seluruh negara dengan gejala strok haba, ketika negara itu...