Lelaki bawa COVID-19 didakwa

SINGAPURA, 26 FEB – Seorang lelaki Cina yang dijangkiti dengan koronavirus (COVID-19) dan isterinya telah didakwa di Singapura kerana berbohong kepada pihak berkuasa kesihatan yang menyiasat sama ada mereka menyebarkan penyakit itu kepada orang lain, kata pegawai semalam.

Singapura mencatatkan hampir 100 kes jangkitan COVID-19 sejak penyakit itu mula-mula tercetus dari bandar Wuhan pada Disember tahun lalu. Dengan hampir 2,800 kematian yang disahkan dan lebih daripada 81,000 kes di seluruh dunia, Singapura melarang kemasukan pelawat yang telah melalui China atau beberapa bahagian Korea Selatan dalam masa dua minggu dari ketibaan mereka.

Hu Jun, berasal dari Wuhan, tiba di Singapura pada 22 Januari dan kemudian diuji positif untuk penyakit itu. Lelaki berusia 38 tahun itu telah sembuh dan telah dikeluarkan dari hospital. Isterinya seorang warga Cina, seorang penduduk bandaraya, telah dikeluarkan perintah kuarantin.

Kementerian Kesihatan Singapura berkata pasangan itu ‘telah memberikan maklumat palsu … mengenai pergerakan dan keberadaan mereka’ kepada pegawai yang menyiasat sama ada mereka telah menyebarkan penyakit tersebut kepada orang lain. – AFP