Wednesday, October 4, 2023
29.8 C
Brunei

  -

  Lelaki buka pintu pesawat berdepan penjara 10 tahun

  SEOUL, KOREA SELATAN, 28 MEI – Seorang lelaki yang membuka pintu keluar kecemasan semasa penerbangan di Korea Selatan secara rasmi ditangkap hari ini dan berdepan hukuman penjara sehingga 10 tahun atas tuduhan melanggar undang-undang keselamatan penerbangan, kata pegawai.

  Semasa soal siasat awal, lelaki berusia 33 tahun itu memberitahu penyiasat bahawa dia berasa sesak nafas dan cuba turun dari pesawat dengan cepat, menurut polis.

  Seramai 12 orang cedera ringan pada Jumaat selepas dia membuka pintu pesawat Asiana Airlines Airbus A321-200, menyebabkan letupan udara di dalam kabin dan penumpang yang ketakutan.

  Kementerian Pengangkutan berkata pesawat itu berada pada ketinggian 213 meter ketika lelaki itu membuka pintu kecemasan pesawat yang sedang bersiap sedia untuk mendarat di Daegu dalam penerbangan yang membawa 200 orang di dalamnya. Mereka termasuk atlet remaja dalam perjalanan ke pertandingan trek dan padang, menurut Asiana Airlines.

  Mahkamah daerah di Daegu meluluskan waran untuk menangkap lelaki itu secara rasmi hari ini. Polis sebelum itu meminta waran tangkap itu, memetik betapa teruknya jenayah itu dan kemungkinan lelaki itu boleh melarikan diri, menurut polis Daegu.

  Jika sabit kesalahan, dia berdepan hukuman penjara maksimum 10 tahun kerana melanggar undang-undang keselamatan penerbangan yang menghalang penumpang daripada mengendalikan pintu masuk, pintu keluar kecemasan dan peralatan lain di atas kapal, menurut Kementerian Pengangkutan. – AP

  Lelaki yang membuka pintu keluar kecemasan semasa penerbangan, tiba untuk menghadiri semakan waran tangkap di Mahkamah Daerah Daegu di Daegu, Korea Selatan pada 28 Mei. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Penerbangan dibatalkan dan sekolah ditutup di Taiwan

  TAIPEI, 4 OKT - Penerbangan dibatalkan dan sekolah ditutup di beberapa bahagian di Taiwan pada hari ini ketika pulau itu bersiap sedia menghadapi angin...