Lelaki ditembak, bunuh pekerja di masjid

SANFORD, FLORIDA, 25 MAC – Seorang lelaki yang memukul seorang pekerja penyelenggaraan hingga mati dengan penyodok kelmarin di sebuah masjid di tengah Florida kemudian ditembak dan dicederakan oleh polis di daerah lain, kata pegawai.

Polis Daerah Seminole bertindak balas kepada Pusat Islam Husseini di Sanford, Florida yang tidak diperbadankan, di mana mereka mendapati seorang lelaki berusia 59 tahun mati, menurut kenyataan berita pejabat syerif. Pusat ini terletak kira-kira 25 batu timur laut Orlando.

Menurut detektif, Ahmed Raslan, 38, telah membuat kenyataan tidak rasional dalam talian dan nampaknya percaya masjid itu adalah rumahnya. Tidak jelas mengapa Raslan pergi ke masjid pagi itu dan menyerang pekerja tersebut, tetapi Syerif Daerah Seminole, Dennis Lemma berkata semasa sidang akhbar bahawa pekerja penyelenggaraan itu mungkin menyelamatkan ramai yang lain dengan berdepan dengan Raslan.

Selepas pergaduhan maut itu, Raslan melarikan diri dengan menaiki van mini mangsa, kata pegawai. Dia kemudiannya dikesan di tempat letak kereta oleh timbalan ketua Indian River County, yang menembak Raslan beberapa kali, kata pegawai. Raslan telah dibawa ke hospital, tetapi keadaannya tidak diketahui serta-merta.

Pegawai tidak segera mengeluarkan butiran tambahan mengenai penembakan Raslan. – AP