Saturday, September 23, 2023
23.7 C
Brunei

  -

  Lelaki Iban lafaz Dua Kalimah Syahadah

  Oleh Yusrin Junaidi – 

  BANDAR SERI BEGAWAN, 1 SEPT – Seorang lelaki berbangsa Iban memilih agama Islam sebagai pegangan hidupnya yang baharu dan melafazkan Dua Kalimah Syahadah pada majlis pengislaman yang berlangsung di Flat Polis Kawalan Diraja, Beribi.

  Pada majlis itu, Gimang Anak Langan, 25, (gambar bawah) telah memilih nama Islamnya sebagai Muhammad Khairul Nizam bin Abdullah Langan.

  Hadir selaku tetamu kehormat pada majlis itu ialah Timbalan Pesuruhjaya Polis, Dato Seri Pahlawan Sulaiman bin Alidin.

  Majlis pengislaman telah dimulakan dengan bacaan Sayyidul Istighfar dan Surah Al-Fatihah, diikuti dengan Lafaz Dua Kalimah Syahadah oleh saudara baharu di hadapan pegawai dari Bahagian Pengembangan Dakwah, Pusat Dakwah Islamiah.

  Kemudian, majlis menyaksikan penyampaian cenderahati kepada saudara baharu yang disempurnakan oleh tetamu kehormat sebelum diserikan dengan laungan Dikir Marhaban serta diakhiri dengan bacaan Doa Selamat.

  Sejak awal tahun hingga Julai lalu, Daerah Brunei dan Muara mencatatkan seramai 124 pengislaman dan daripada jumlah tersebut, 20 orang adalah daripada bangsa Iban.

  Gambar oleh Yusrin Junaidi
  Gambar oleh Yusrin Junaidi

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih 30,000 orang dibawa ke hospital akibat strok haba

  TOKYO, 22 SEPT – Jepun pada Ogos menyaksikan sejumlah 34,835 individu dibawa ke hospital di seluruh negara dengan gejala strok haba, ketika negara itu...