Thursday, October 5, 2023
27.6 C
Brunei

  -

  Lelaki Kanada dituduh bunuh keluarga Islam mengaku tidak bersalah

  WINDSOR, 6 SEPTEMBER – Seorang lelaki Kanada yang dituduh dengan sengaja melanggar dan membunuh empat ahli keluarga Islam di London, Ontario mengaku tidak bersalah kelmarin, ketika pemilihan juri untuk perbicaraannya bermula.

  Nathaniel Veltman dituduh dengan sengaja melanggar ahli keluarga Afzaal dengan traknya ketika mereka keluar untuk berjalan-jalan pada petang 6 Jun 2021. Dia telah didakwa atas empat pertuduhan membunuh tahap pertama dan satu pertuduhan cubaan membunuh.

  Berdiri di sebelah tertuduh semasa pendaftar mahkamah membacakan pertuduhan, peguam pembelaan Christopher Hicks membuat pengakuan tidak bersalah bagi pihak Veltman.

  Veltman, yang memakai baju putih lengan panjang dan seluar hitam di mahkamah, duduk diam di antara peguam belanya Hicks dan Peter Ketcheson semasa proses pemilihan juri.

  Pemilihan juri ditetapkan untuk diteruskan pada hari ini untuk perbicaraan yang dijangka berlangsung selama 12 minggu.

  Hakim Mahkamah Tinggi Renee Pomerance memutuskan tahun lepas bahawa pertukaran tempat adalah wajar dalam kes itu, memindahkan perbicaraan dari London ke Windsor, Ontario.

  Sebab-sebab keputusan itu, serta bukti dan hujah yang dikemukakan di mahkamah, tidak boleh didedahkan kerana larangan penerbitan.

  Salman Afzaal, 46, isterinya Madiha Salman berusia 44 tahun, anak perempuan mereka Yumnah berusia 15 tahun dan neneknya, Talat Afzaal, 74 tahun, terbunuh dalam serangan itu. Anak lelaki pasangan itu berusia 9 tahun juga cedera parah tetapi terselamat. – AP

  Nathaniel Veltman diiringi semasa meninggalkan perbicaraan di luar Mahkamah Tinggi Ontario di Windsor, Ontario, kelmarin. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Iran ketatkan kawalan ke atas sekolah antarabangsa

  TEHRAN, 4 OKT - Ia merupakan permulaan penggal baharu di Iran tetapi tahun ini ia menyayat hati bagi pelajar di sekolah antarabangsa selepas keputusan...