Lelaki miliki akhbar lama pengisytiharan kemerdekaan

PASIR MAS – “Meskipun pernah ditawarkan RM20,000 oleh seorang pembeli beberapa tahun lalu, saya tidak sanggup menjual kerana percaya nilai khazanah ini lebih tinggi,” kata Mohd Tarmizi Ismail, 45, yang memiliki satu naskhah akhbar The Sunday Times bertarikh 1 Sept 1957, iaitu sehari selepas pengisytiharan kemerdekaan negara.

Beliau yang menetap di Kampung Kekabu dekat Lemal di sini menjelaskan, akhbar yang dimilikinya itu mempunyai 32 muka surat lengkap dan gambar hadapan pula adalah gambar pengisytiharan kemerdekaan oleh Almarhum Tunku Abdul Rahman Putra Alhaj, yang bertajuk THIS IS IT!.

“Saya sebenarnya menemui naskhah akhbar ini ketika merombak rumah pusaka milik arwah kedua ibu bapa, selepas banjir besar 2014 lalu. Akhbar ini ditemui bersama sebilah keris pusaka dalam keadaan baik. Selepas meneliti saya dapati ia adalah akhbar lama yang menyiarkan mengenai kemerdekaan negara, iaitu sehari selepas negara mencapai kemerdekaan,” katanya yang mempunyai lapan orang anak berusia antara dua hingga 15 tahun.

Jelasnya, beliau sendiri tidak mengetahui mengenai khazanah simpanan arwah bapanya ini, kerana tidak pernah diberitahu atau melihatnya. Katanya arwah bapanya Ismail Salleh, yang meninggal dunia pada 1998 hanya seorang peniaga kedai runcit, manakala ibunya Saodah Omar pula baru meninggal dunia tahun lalu.

Difahamkan, di akhbar itu ada ditulis naskhah itu dicetak dan dikeluarkan oleh The Straits Times Ltd Cecil Street Singapore dan 111 Pudu Road Kuala Lumpur.

Mohd Tarmizi berkata, dia percaya naskhah akhbar yang dimilikinya itu mempunyai nilai yang tinggi dan tidak ramai yang memilikinya.

“Akhbar ini berusia 64 tahun, iaitu satu tempoh yang lama apatah lagi kandungannya adalah mengenai catatan sejarah kemerdekaan negara. Memiliki khazanah sebegini adalah satu ‘anugerah’ tidak ternilai bagi saya, dan berharap dapat dijaga dengan sempurna,” katanya.

Ditanya adakah khazanah itu akan dijual, Mohd Tarmizi berkata perkara itu boleh dibincangkan sekiranya harga yang ditawarkan, mencapai standard nilai barangan. – Bernama

Mohd Tarmizi Ismail, 45, menunjukkan akhbar The Sunday Times yang diterbitkan pada 1 September 1957 yang menyiarkan tentang pengisytiharan kemerdekaan pada 31 Ogos 1957 yang dimilikinya ketika ditemui pemberita di rumahnya di Kampung Kekabu di sini. – Bernama