Lelaki Palestin buka galeri batu unik dikutip di Gaza

GAZA – Sukar terlepas pemandangan beribu-ribu batu yang jarang ditemui dan berharga bertaburan di sekitar rumah Salah al-Kahlout, seorang lelaki Palestin dari kem pelarian Jabaliya di utara Semenanjung Gaza.

Lelaki berusia 54 tahun itu membuka galeri di rumah awal bulan lalu dengan nama ‘Pameran Batu Permata Palestin,’ di mana dia mempamerkan hadiah terbesar daripada darat dan laut di kawasan pinggir pantai.

Beberapa batu kelihatan di atas lantai. Yang lain diletakkan di atas rak kaca dengan nama mereka di sebelahnya. Batu delima, zamrud, karang, barangan antik dan berlian adalah antara ratusan pameran.

“Pada masa ini, saya memiliki lebih daripada 5,000 batu unik dan batu berharga, yang telah saya kumpul selama lima tahun,” kata al-Kahlout kepada Xinhua.

“Hobi saya mungkin kelihatan pelik bagi orang lain, tetapi bagi saya, batu yang jarang ditemui inilah yang menarik orang ramai ke sini untuk menghayati keindahan sejarah.”

Salah al-Kahlout mempamerkan batu yang jarang ditemui di rumahnya di kem pelarian Jabaliya di utara Semenanjung Gaza. – Xinhua
Gambar menunjukkan antara batu-batu unik yang dipamerkan oleh Salah al-Kahlout. – Xinhua

Sambil memegang batu kecil dalam bentuk pokok, lelaki itu berkata idea tercetus pada tahun 2000 apabila dia pulang dari Arab Saudi, dari mana dia membawa alat yang digunakan untuk pemeriksaan batu permata.

Pada mulanya, ia hanya hobi dan mengambil masa yang lama sehingga dia memutuskan untuk membuka galeri. Berazam untuk memenuhi impiannya, dia akan bangun awal pagi dan pergi ke pantai atau ke sempadan timur untuk menggali batu dan permata.

“Saya mengumpul berpuluh-puluh daripadanya. Pada mulanya, ada di antaranya digunakan untuk menghasilkan barang kemas untuk isteri dan adik-beradik saya, tetapi kemudiannya saya mengambil keputusan untuk menyimpannya supaya menjadi kenang-kenangan untuk diri saya suatu hari nanti,” katanya.

“Hobi saya tidak terhenti di situ. Keghairahan saya semakin kuat apabila saya semakin berminat dengan sejarah Semenanjung Gaza dan apabila saya faham batu-batu itu boleh menceritakan kisah-kisah mengenainya,” katanya sambil menambah dia tidak dapat menyempurnakan misinya seorang diri.

Inilah sebabnya mengapa dia menubuhkan satu pasukan kecil bersama rakan-rakannya, yang akan bergilir-gilir pergi ke laut untuk mencari batu dan permata. Apabila batu ditemui, ia akan diberikan kepada al-Kahlout untuk diperiksa.

Pasukan itu juga mengupah sekumpulan besar pakar tempatan yang mengkaji batu dan batu berharga.

“Saya dapat mengumpul dan membeli beribu-ribu permata dan batu di dalam Semenanjung. Ada yang ditinggalkan oleh empayar yang mengawal kawasan ini,” katanya.

Al-Kahlout memilih dan meletakkan batu-batu itu di dalam beg plastik, masing-masing mempunyai namanya sendiri. Baru-baru ini, Al-Kahlout memperoleh akreditasi daripada agensi kerajaan yang berkaitan di Semenanjung untuk mengumpul dan mempamerkan batu permata berkenaan.

Menurutnya, memandangkan barang antik mendokumentasikan tempoh sejarah, batu dan batu juga mendokumenkan umur, tetapi dari sudut geologi semata-mata.

Lelaki itu merancang untuk mengambil bahagian dalam pameran Arab dan antarabangsa dalam tempoh yang akan datang untuk meningkatkan kehadiran Palestin dalam bidang itu dan memperoleh lebih banyak kemahiran dan pengetahuan dalam bidang ini.

Tidak lama lagi, Kahlout akan memulakan prosedur yang diperlukan untuk cuba memasuki Guinness Book of World Records sebagai orang yang mempunyai koleksi batu dan batu berharga paling unik.

Nawaf Al-Najjar, 64, dari kem pelarian Jabaliya, juga peminat mengumpul batu berharga. Dia memulakan hobinya 40 tahun lalu ketika dia bekerja dengan peniaga emas Israel.

“Pada masa itu, saya belajar daripada lelaki Israel itu cara membuat cincin menggunakan batu permata dan berlian,” kata Al-Najjar kepada Xinhua.

Dia berkata, “Setelah saya memastikan bahawa kepingan yang saya temui adalah batu permata, saya membuat barang kemas, cincin dan gelang untuk wanita, sementara ada kalanya saya menjualnya kepada sahabat saya Salah.”

Al-Najjar mengatakan sementara dia memegang batu kecil yang ditemuinya di pantai Laut Gaza. “Laut ini memberikan kami harta dan permata, tetapi kami mengalami kekurangan keupayaan untuk menukar batu-batu ini menjadi perhiasan dan menjualnya.”

Moataz Abed, 28, seorang penduduk kem pelarian Al-Shatea di Gaza, turut mendapat manfaat daripada inisiatif ini. Dia mencari batu dan batu permata, walaupun ada hari-hari di mana dia tidak menemuinya.

“Walaupun profesion ini sukar, saya boleh memperoleh kira-kira AS$1,000 pada satu masa, yang merupakan wang yang banyak untuk seorang penganggur,” kata Abed sambil memandang ke laut. – Xinhua