Friday, December 9, 2022
22.3 C
Brunei

-

Lelaki tempatan bebas tuduhan cabul

Oleh Ak Zaki Kasharan

BANDAR SERI BEGAWAN, 10 NOV – Seorang lelaki tempatan telah dibebaskan daripada pertuduhan mencabul kehormatan seorang lelaki lain, hari ini, selepas Mahkamah Majistret mendapati saksi utama kes itu tidak boleh dipercayai.

Haji Paizzal bin Haji Piluk awalnya didakwa di bawah Seksyen 354B Kanun Hukuman Jenayah pada 17 November 2020.

Pada mulanya Mahkamah Perantaraan mendengar kes itu, tetapi kemudian memindahkan semula ke Mahkamah Majistret untuk dibicarakan apabila pihak pendakwaan menggantikan pertuduhan itu dengan satu pertuduhan di bawah Seksyen 354.

Pertuduhan mendakwa Haji Paizzal, 35, telah mencabul kehormatan lelaki berusia 22 tahun dengan melakukan serangan seksual terhadapnya antara 1 Januari dan 10 November 2020.

Majistret Kanan Pengiran Hazirah binti Pengiran Haji Mohd Yussof, yang mengetuai perbicaraan itu, menyaksikan Timbalan Pendakwa Raya Rozaimah binti Abdul Rahman mengemukakan lima saksi untuk membuktikan kes pendakwaan.

Haji Paizzal sendiri memberi keterangan dan memanggil seorang saksi lain. Majistret Kanan Pengiran Hazirah menilai keterangan daripada kedua-dua pihak, mendapati saksi pendakwaan pertama dan kedua tidak boleh dipercayai dan memutuskan bahawa pendakwaan tidak membuktikan kesnya melampaui keraguan munasabah yang akhirnya membawa kepada pembebasan Haji Paizzal.

Bagaimanapun, mahkamah juga mendapati terdapat percanggahan dalam kenyataan polis Haji Paizzal dan keterangan mahkamah sebelum ini.

Haji Paizzal diwakili peguam Pengiran Khairul Nizam Pengiran Haji Mohd Yassin dari Messrs Yusof Halim & Partners.

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

China umum pelonggaran sekatan seluruh negara

BEIJING, 7 DIS – China hari ini mengumumkan langkah pelonggaran sekatan COVID di seluruh negara yang menjejaskan negara ekonomi kedua terbesar dunia dan mencetuskan...
- Advertisment -