Thursday, December 7, 2023
27.5 C
Brunei

  -

  Lelaki terima jantung khinzir meninggal dunia

  WASHINGTON, 1 NOV – Orang kedua yang menerima pemindahan jantung daripada khinzir telah meninggal dunia, hampir enam minggu selepas pembedahan yang bersifat bereksperimen, umum doktor di Maryland semalam.

  Lawrence Faucette, 58, hampir mati akibat kegagalan jantung dan tidak layak untuk pemindahan jantung tradisional apabila dia menerima jantung khinzir yang diubah suai secara genetik pada 20 September.

  Menurut Sekolah Perubatan Universiti Maryland, jantung kelihatan sihat untuk bulan pertama tetapi mula menunjukkan tanda-tanda penolakan dalam beberapa hari kebelakangan ini. Faucette meninggal dunia pada Isnin.

  Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan oleh hospital, isteri Faucette, Ann, berkata suaminya “tahu masanya bersama kami singkat dan ini adalah peluang terakhirnya untuk membantu orang lain. Dia tidak pernah membayangkan dia akan bertahan selagi dia melakukannya.”

  David Bennett bertahan dua bulan sebelum jantung itu gagal, atas sebab yang tidak begitu jelas walaupun tanda-tanda virus khinzir kemudiannya ditemui di dalam organ.

  Pengajaran daripada percubaan pertama itu membawa kepada perubahan, termasuk ujian virus yang lebih baik, sebelum percubaan kedua. – AP

  Gambar serahan Sekolah Perubatan Universiti Maryland menunjukkan Lawrence Faucette duduk bersama isteri Ann, di hospital di Baltimore pada September 2023 sebelum menerima pemindahan jantung khinzir. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Rekrut warga Nepal dalam tentera Rusia, 12 ditahan

  KATHMANDU, 6 DIS – Polis Nepal mengumumkan hari ini mereka telah menahan 12 orang yang dituduh menghantar lelaki muda Nepal secara haram untuk direkrut...