Lelaki terperangkap dalam pembetung ribut diselamatkan

ANTIOCH, CALIFORNIA, 22 MAC – Seorang lelaki yang terperangkap 15 kaki di bawah tanah selama dua hari dalam pembetung ribut Teluk San Francisco selebar piza besar telah diselamatkan dalam usaha yang berlangsung berjam-jam dan melibatkan sekurang-kurangnya 50 anggota bomba, pegawai polis dan anggota penyelamat, pegawai berkata kelmarin.

Pegawai membebaskan lelaki itu dari pembetung 40 sentimeter sekitar jam 9:30 malam waktu tempatan Ahad lalu di Antioch, kata jurucakap Daerah Perlindungan Kebakaran Contra Costa County, Steve Hill.

“Apabila kami akhirnya mengeluarkannya dari bawah tanah, dia sangat gembira. Dia sangat gembira berada di permukaan,” kata Hill. Lelaki itu, dalam lingkungan pertengahan 30an, tidak cedera tetapi menunjukkan tanda-tanda dehidrasi dan dibawa ke hospital untuk diperiksa, kata Hill.

Hill berkata lelaki itu memasuki sistem pembetung ribut yang luas itu dengan sengaja dan pada satu ketika sampai ke kawasan saluran sempit dan tersepit.

“Dia tidak boleh melepasinya dan dia tidak boleh kembali,” katanya.

Lelaki itu memberitahu pegawai dia telah terperangkap selama kira-kira dua hari sebelum orang ramai mendengar jeritannya dan menghubungi 911.

“Entah bagaimana orang yang melalui laluan berjalan kaki agak jauh dari sistem pembetung ribut dapat mendengar jeritannya, itu agak menghairankan kerana keadaan berangin di luar sana,” kata Hill. – AP

Kakitangan kecemasan bekerja untuk menyelamatkan seorang lelaki dari pembetung ribut bawah tanah di Antioch, California. – AP