Lengkapkan diri dengan sarjana dalam pengurusan kejuruteraan

Dalam pasaran yang sangat global dan berdaya saing, keprihatinan kejuruteraan di seluruh dunia sukar mencari jurutera yang dilengkapi dengan kepakaran teknikal dan kemahiran pengurusan perniagaan untuk membantu mereka terus berada di puncak.

Oleh kerana banyak jurutera yang berlatih mendapatkan kerjaya mereka semakin meningkat ke arah pengurusan kejuruteraan, terdapat peningkatan keperluan untuk mereka memperoleh kemahiran pengurusan berorientasikan kejuruteraan yang merangkumi aspek pengurusan, perniagaan dan komersial kejuruteraan.

“Bagi jurutera yang maju ke hadapan, atau setelah mencapai, tanggungjawab pengurusan, mengejar Sarjana Pengurusan Kejuruteraan dihargai sebagai pilihan yang jauh lebih logik daripada MBA,” kata Profesor Muhammad Ekhlasur Rahman, Ketua Jabatan Kejuruteraan Awam dan Pembinaan di Universiti Curtin Malaysia (Curtin Malaysia).

Dia mengatakan pengurus kejuruteraan menggabungkan kepakaran pengurusan dengan pengetahuan kejuruteraan untuk memimpin pasukan pakar yang mungkin mengerjakan tugas yang sangat teknikal. Peranan pengurus kejuruteraan mungkin lebih menumpukan pada proses dan prosedur pelaksanaan projek dan anggaran, bukan input teknikal.

Profesor Muhammad mengatakan Universiti Curtin yang berpusat di Perth, Australia Barat telah menawarkan sarjana dalam bidang Pengurusan Kejuruteraan selama lebih dari 18 tahun untuk memenuhi permintaan ini, dan selama dua tahun sekarang, Curtin Malaysia (kampus antarabangsa terbesar dan pusat global di Curtin di Asia) telah menawarkan kursus untuk memenuhi keperluan industri Malaysia dan antarabangsa.

Pengurus kejuruteraan menggabungkan kepakaran pengurusan dengan pengetahuan kejuruteraan. – Gambar serahan Curtin University

Menggabungkan kepakaran kejuruteraan Fakulti Kejuruteraan dan Sains Curtin Malaysia dengan kepemimpinan perniagaan Fakulti Perniagaannya, kursus ini memberi pelajar kemahiran pengurusan yang sangat relevan dengan kerjaya kejuruteraan mereka. Kursus ini juga telah dikaji semula dan diubahsuai secara sistematik agar sesuai dengan keperluan pengurusan kejuruteraan moden dan kerja kursus ini berkaitan dengan semua disiplin kejuruteraan.

Kursus ini merangkumi ciri menarik untuk memenuhi pelbagai keperluan dan jadual kerja jurutera praktik. Pelajar separuh masa boleh menyelesaikan kursus dalam tempoh minimum 24 bulan sementara pelajar sepenuh masa dapat menyelesaikan kursus dalam 12 bulan pengajian. Pengambilan dibuka pada bulan Januari, Mei atau September.

“Setelah tamat kursus, graduan akan dapat mewakili diri mereka sebagai jurutera dengan perspektif pengurusan dan dapat membuat keputusan strategik dan operasi,” kata Profesor Muhammad.

“Mereka akan dibekalkan dengan kelebihan tambahan memiliki pengetahuan teknologi dan kompetensi perniagaan, pemahaman tentang teknologi yang mereka kelola, dan kemampuan pengurusan untuk memudahkan perkembangan teknologi itu.”

Dia menambah bahawa graduan dapat mencari prospek pekerjaan yang ditingkatkan dengan majikan mereka sekarang, atau dengan organisasi dalam penyelidikan dan pembangunan yang mencari jurutera berpengalaman dengan kemahiran mengurus teknologi kejuruteraan.

Sebagai kampus antarabangsa terbesar di Curtin, Curtin Malaysia menawarkan kepada pelajar kursus dan penyelidikan sarjana serta pascasiswazah yang sama dengan kampus induknya di Australia.

Program ijazahnya berkait rapat dengan perniagaan korporat, industri, kerajaan dan masyarakat, yang membolehkan para pelajar memperoleh pengalaman kerja yang berharga dan membawa mereka peluang dalam pengembangan kerjaya, perjalanan dan belajar lebih jauh.

Selain memenuhi syarat kemasukan minimum ke Curtin dengan Bahasa Inggeris, pemohon memerlukan sarjana muda kejuruteraan atau kelayakan yang setaraf dalam disiplin kejuruteraan yang diiktiraf dengan sekurang-kurangnya satu tahun pengalaman kerja yang relevan sejak tamat pengajian. Pengalaman kejuruteraan praktikal akan bermanfaat.