Lepas gempa bumi, kini malaria

MATARAM, Indonesia, 16 Sept – Penularan penyakit malaria telah menjangkiti sekurang-kurangnya 137 orang di Barat Lombok selepas pulau itu dihentam oleh beberapa siri gempa bumi sebelum ini, menurut pihak berkuasa hari ini.

Gempa bumi dan gegaran susulan sejak Julai lalu telah mengorbankan kira-kira 500 orang dan memaksa beratus ribu ditempatkan di tempat perlindungan.

Antara 137 orang terjangkit adalah anak kecil dan wanita mengandung.

Pihak kerajaan telah mengambil langkah untuk mencegah penyakit itu daripada menjangkit dengan mengambil sampel darah, memberikan jaring nyamuk dan menyembur racun nyamuk.

Amaq Aniyah, 65, disahkan menghidapi malaria selepas jatuh sakit selama seminggu.

Gambar yang diambil pada 11 September 2018 menunjukkan seorang wanita Indonesia yang dijangkiti Malaria sedang dirawat di klinik kampung di Gunung Sari, Barat Lombok. – AFP

Rumah beliau musnah akibat gempa bumi berukuran 6.9 magnitud pada awal Ogos lalu dan sejak itu, beliau tinggal di khemah. Pasukan paramedik telah memberikan jaring nyamuk.

“Kami perlu memberikan jaring-jaring nyamuk kepada semua orang tetapi kerana kami kekurangan bekalan, kami perlu memilih,” kata paramedic Farlin.

Ketua pejabat Barat Lombok, Fauzan Halid memberitahu AFP bahawa mereka hanya memiliki 3,000 jaring nyamuk tetapi memerlukan kira-kira 10,000.

Pengisytiharan kecemasan kesihatan akan membolehkan Barat Lombok mendapatkan bantuan AS$230,000 dari kerajaan pusat dan wilayah bagi menangani krisis itu.

Musim hujan di Indonesia dijangka akan bermula bulan depan, sekali gus mencetuskan kebimbangan nyamuk malaria yang mungkin akan membiak pada air yang bertakung. – AFP