Letupan enjin kereta di Kabul ragut 10 jiwa

KABUL, AFGHANISTAN, 24 FEB – Sebuah van mini yang membawa orang awam terbakar hari ini selepas enjinnya meletup di selatan Afghanistan, membunuh 10 ahli keluarga, termasuk tiga kanak-kanak, kata seorang pegawai.

Jurucakap polis wilayah Urozgan Selatan, Ahmad Shah Sahel berkata keluarga itu dalam perjalanan pulang dari menghadiri majlis perkahwinan ketika van mini yang mereka naiki terbabas dan tenggelam di Sungai Helmand.

Sahel berkata keluarga tersebut tidak dapat keluar dari kenderaan itu ketika ia berada di dalam sungai.

Tekanan tinggi dan air yang masuk ke dalam enjin menyebabkan letupan dan kebakaran di dalam kereta, membunuh semua anggota keluarga, kata Sahel.

Pengantin lelaki dan perempuan pula menaiki kereta yang berasingan dan bukan antara mangsa yang terkorban. Jurucakap polis mengatakan kejadian itu berlaku di kawasan di mana militan dan pasukan Afghanistan aktif dan polis tidak dapat segera memberikan bantuan.

Dalam kejadian berasingan, sebuah organisasi advokasi media yang disebut Nai berkata dalam satu kenyataan bahawa lelaki bersenjata yang tidak diketahui menembak dan membunuh Dr Khalil Narmgo, bekas ketua sebuah persatuan wartawan Baghlan di utara Afghanistan.

Seorang pegawai polis Baghlan yang tidak mahu namanya disebut berkata Narmgo kembali ke ibu kota wilayah Baghlan kelmarin malam ketika lelaki bersenjata yang tidak diketahui memberhentikan keretanya, membawanya keluar, dan melepaskan tembakan ke arahnya.

Tidak ada kumpulan yang segera mengaku bertanggungjawab atas serangan itu. – AFP