Libya berjuang memulihkan ekonomi dan keselamatan negara

TRIPOLI – Ali Al-Khalfouni, seorang guru sekolah rendah Libya yang berusia 56 tahun, lazimnya meraih sekitar AS$700 sebulan 10 tahun yang lalu, pendapatan yang cukup tinggi untuk menampung perbelanjaan seluruh keluarganya .

Pada masa ini, dia hanya meraih kurang dari AS$200 sebulan. Untuk memenuhi keperluan asas keluarga, dia menggunakan masa lapang mengajar pelajaran peribadi untuk menjana lebih banyak wang.

“Sebenarnya, banyak perkara negatif yang berlaku sejak 10 tahun yang lalu,” kata Al-Khalfouni. “Sebilangan besar rakyat Libya menjadi penganggur dan kelaparan.”

Selain kemerosotan ekonomi, keadaan keselamatan juga semakin buruk. Menurut Al-Khalfouni, kualiti hidup hari ini adalah “puluhan kali lebih buruk” berbanding 10 tahun yang lalu.

“Paling tidak, sebahagian besar rakyat Libya hidup dalam kehidupan yang dapat diterima dan dalam keadaan keselamatan yang baik sehingga kita tidak mendengar bunyi peluru dalam kehidupan seharian kita 10 tahun yang lalu. Hari ini, kita mendengar bunyi pesawat perang, tembakan senjata api dan pelbagai senjata,” jelasnya.

Gambar bertarikh 2 Mac 2020 menunjukkan seorang kanak-kanak perempuan minum air dari telaga di kawasan bangunan dalam pembinaan, di mana ratusan keluarga pelarian tinggal di Tripoli, Libya. – Xinhua
Gambar bertarikh 7 Jun 2011 menunjukkan kepulan asap dari letupan besar oleh serangan udara NATO di Tripoli. – Xinhua

Pada Februari 2011, ramai rakyat Libya berdemonstrasi menentang rejim Muammar Gaddafi. Demonstrasi kemudian berubah menjadi konflik bersenjata antara pasukan Gaddafi dan pemberontak yang disokong Barat.

Pada bulan Mac 2011, campur tangan pasukan NATO dalam perang saudara Libya dengan janji untuk membebaskan negara itu. Operasi itu membantu menjatuhkan Gaddafi tetapi membawa kepada ketidakstabilan negara itu.

Selama 10 tahun terakhir, rakyat Libya telah dilanda keruntuhan politik dan ekonomi, perang antara militan dan antara kaum, serta krisis kemanusiaan. Pada tahun 2010, KDNK per kapita Libya melebihi AS$12,000. Walau bagaimanapun, pada tahun 2011 ia jatuh kepada kira-kira AS$5,500.

Khairiah Bouazoum, 67, adalah seorang pesara di Kementerian Ekonomi. Sekarang, dia berjuang untuk mendapatkan pencennya kerana krisis kewangan dan kelewatan negara dalam membayar gaji pesara atau pekerja semasa.

“Kami telah kehilangan rasa hidup di Libya. Penderitaan kami telah terangkum dalam penghapusan kuasa dan kekurangan wang di bank, selain harga barang yang tinggi yang membuat kelas menengah dan miskin berjuang,” kata Bouazoum kepada Xinhua.

“Kami tidak menginginkan apa-apa kecuali keselamatan dan kestabilan ekonomi, kerana ini adalah syarat untuk negara pulih dari krisisnya,” katanya.

Forum Dialog Politik Libya (LPDF) baru-baru ini memilih pihak berkuasa eksekutif baharu untuk negara Afrika Utara itu yang disambut baik oleh semua pihak Libya. Tugas utama pihak berkuasa baharu adalah untuk mempersiapkan Libya untuk pilihan raya umum pada 24 Disember, seperti yang dipersetujui oleh LPDF. – Xinhua