Liga Super Brunei tempat keempat dalam purata gol

Oleh Fadhil Yunus

BANDAR SERI BEGAWAN, 12 JUN – Liga bola sepak teratas Negara Brunei Darussalam, Liga Super Brunei telah menduduki tempat keempat di antara liga domestik ASEAN apabila meraih purata gol satu perlawanan dengan mencatat 3.96 gol setiap perlawanan, menurut theaseanfootball baru-baru ini.

Liga Perdana Laos yang baharu ditubuhkan semula mendahului kedudukan dengan 5.73 gol satu perlawanan manakala Liga Perdana Singapura berada di kedudukan kedua dengan 5.14 gol setiap perlawanan.

Liga Kemboja, yang juga dikenali sebagai Liga-C, berada di kedudukan ketiga dengan 4.39 gol setiap perlawanan.

Manakala liga Brunei, yang telah diperluaskan menjadi 16 pasukan musim ini, tidak mengalami kebuntuan jaringan sebelum liga ditangguhkan kerana wabak COVID-19.

Perlawanan dengan jaringan terendah adalah kemenangan 1-0 perlawanan antara Jerudong FC menentang Setia Perdana sementara perlawanan seri 1-1 antara Wijaya FC dan MS ABDB adalah permainan kedua terendah di liga dengan kurang daripada tiga gol.

Liga Super Brunei telah menduduki tempat keempat di antara liga domestik ASEAN dengan mencatat 3.96 gol setiap perlawanan.

Daripada 16 perlawanan yang diselesaikan, enam perlawanan mengumpulkan lima gol atau lebih menunjukkan liga dengan jaringan tinggi setakat ini pada musim ini sebelum ia ditangguhkan.

Liga ini telah menghasilkan 65 gol musim ini setelah dua pusingan perlawanan walaupun dua pasukan masih belum menjaringkan gol.

Liga Bola Sepak Filipina berada di kedudukan kelima dengan 3.68 gol setiap perlawanan diikuti oleh Liga Timor Leste, Liga Liga Futebol Amadora di tempat keenam dengan 3.63 gol setiap perlawanan.

Senarai ini juga merangkumi Liga Super Malaysia yang berada di kedudukan ketujuh dengan 3.05 gol setiap perlawanan, Liga Nasional Myanmar di tangga kelapan dengan 2.95 gol setiap perlawanan, Liga V Vietnam 1 di tempat kesembilan dengan 2.93 gol, Liga Indonesia 1 di kedudukan ke-10 dengan 2.74 gol dan Liga Thai 1 di tangga ke-11 dengan 2.70 gol. Dengan liga Vietnam menjadi liga pertama di zon ASEAN untuk meneruskan musim bola sepak mereka minggu lalu, sejumlah liga domestik di negara jiran juga mengikuti jejak mereka termasuk Thailand, Malaysia dan Laos.

Menurut Malay Mail, semua pasukan Liga Super dan Liga Perdana Malaysia dikehendaki mematuhi empat syarat utama sebelum memulakan sesi latihan pada 15 Jun.

Liga Bola Sepak Malaysia telah mendapat persetujuan untuk memulakan latihan dengan syarat mengikuti prosedur operasi standard yang telah ditetapkan.

Theasianfootball mengumpulkan maklumat dan statistik mengenai pemain bola sepak dan pasukan antarabangsa yang berkaitan dengan ASEAN serta hasil daripada liga dan pertandingan domestik.