Thursday, June 8, 2023
27.2 C
Brunei

  -

  Lima ditahan berhubung insiden tembakan

  TEL AVIV, ISRAEL, 30 MAC – Tentera Israel yang beroperasi di Tebing Barat hari ini menahan lima rakyat Palestin yang didakwa terlibat dalam serangan tembakan maut di tengah Israel, di mana seorang lelaki bersenjata Palestin menggunakan senapang untuk membunuh lima orang.

  Polis mengenal pasti penembak sebagai Diaa Hamarsheh, 27, dari perkampungan Yabad di Tebing Barat yang diduduki Israel. Polis menembak dan membunuhnya kelmarin, menamatkan insiden tembakan tersebut. Dalam satu kenyataan, tentera berkata suspek sedang disoal siasat. Kelab Tahanan Palestin, sebuah kumpulan yang mewakili tawanan semasa dan bekas tawanan Palestin, berkata mereka yang ditangkap adalah saudara-mara Hamarsheh.

  Insiden kelmarin itu adalah serangan ketiga seumpamanya menjelang bulan suci Ramadan. Dua serangan sebelum ini, yang dilakukan oleh warga Palestin Israel yang diilhamkan oleh kumpulan pelampau IS, telah menimbulkan kebimbangan mengenai keganasan baharu menjelang tempoh sensitif di mana tiga hari besar utama Muslim, Yahudi dan Kristian bertemu.

  Israel meningkatkan kehadiran keselamatannya di bandar-bandar Israel dan juga di sekitar Tebing Barat dalam usaha untuk menghapuskan sebarang keganasan selanjutnya.

  Perdana Menteri, Naftali Bennett ditetapkan untuk mengadakan mesyuarat kabinet keselamatannya hari ini, selepas memanggil pegawai keselamatan tertingginya sejurus selepas serangan kelmarin.

  “Kami sedang berhadapan dengan gelombang keganasan baharu,” kata Bennett dalam satu kenyataan. “Seperti dalam gelombang lain, kami akan menang.” – AP

  Tentera Israel meronda sebuah kampung di selatan Jenin di Tebing Barat yang diduduki pada 30 Mac. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Australia haram simbol Nazi

  SYDNEY, 8 JUN - Australia pada hari Khamis mengumumkan ia akan melarang pameran awam simbol Nazi, ketika negara itu bergumul dengan kumpulan kecil ekstremis...
  - Advertisment -