Lima jet pejuang dihantar ke India

PARIS, 27 JULAI – Kumpulan pertama lima jet pejuang Rafale Perancis yang dibeli oleh New Delhi dalam perjanjian berbilion dolar sedang menuju ke India hari ini untuk mengatur kedudukan operasi di tengah ketegangan meningkat dengan China.

Perjanjian itu, dianggarkan bernilai AS$9.4 bilion, telah disurami oleh dakwaan rasuah yang dilemparkan oleh parti pembangkang Kongres, walaupun Perdana Menteri Narendra Modi menolak dakwaan tersebut.

Jet yang dibina oleh Dassault Aviation – dikendali oleh pegawai Tentera Udara India (IAF) – berlepas dari Merignac di barat daya Perancis, kata syarikat dalam satu kenyataan.

Pada Rabu, lima kapal terbang harus berada di pangkalan udara Ambala di utara India, kira-kira 200 kilometer dari sempadan Pakistan dan China. Mereka akan diisi minyak beberapa kali semasa penerbangan dan singgah di Al Dhafra di Emiriah Arab Bersatu, di mana Perancis juga mempunyai pangkalan udara. Penghantaran jet Rafale, 36 di antaranya ditempah oleh India pada September 2016, secara rasminya bermula pada Oktober tetapi kapal terbang itu tinggal di Perancis untuk latihan juruterbang dan mekanik. – AFP