Thursday, October 5, 2023
23.2 C
Brunei

  -

  Lindungi planet, abaikan ‘fesyen segera’

  LONDON – Didorong oleh keghairahan untuk melindungi planet ini, Phoebe English tidak membeli satu sentimeter kain atau satu butang plastik untuk koleksinya di Minggu Fesyen London.

  Industri fesyen adalah salah satu yang paling mencemarkan, menyumbang sehingga 10 peratus daripada pelepasan gas rumah hijau, menurut anggaran Bank Dunia.

  ‘Fesyen segera’, di mana pakaian dibeli dengan harga beberapa dolar dan kemudian dibuang selepas beberapa kali dipakai, membawa kepada jumlah sisa pembuangan yang tinggi dan sering berakhir di tapak pelupusan sampah haram di Global South.

  Ia adalah isu yang sering menghantui fikiran English, seorang pereka berusia 37 tahun yang lulus dari kolej seni Central Saint Martins yang berprestij di London pada tahun 2010.

  “Kami menghasilkan terlalu banyak dan terlalu cepat, dengan cara yang tidak perlu, dan kami benar-benar perlu memikirkannya,” beritahunya kepada AFP.

  Kakitangan bekerja di studio pereka fesyen Phoebe English di Deptford, selatan London. – Gambar AFP
  Phoebe English menggantung pakaian di studionya. – Gambar AFP
  Gulungan fabrik terletak di tepi dinding dalam studio Phoebe English. – Gambar AFP
  Alat rekaan fesyen kelihatan di studio Phoebe. – Gambar AFP
  Gambar AFP

  “Adakah itu sesuatu yang sebenarnya boleh diteruskan dengan sempadan planet yang kita ada?”

  Seperti berjuta-juta orang, dia mengakui tahap ‘kebimbangan eko’ yang pada pandangan pertama sukar untuk diterima dengan profesionnya.

  Tetapi ia telah mendorongnya untuk mengambil tindakan radikal: sehelai blaus yang diperbuat daripada linen katil yang diselamatkan dari sebuah hotel mewah dijadikan barangan khas koleksinya.

  Dia menemui fabrik untuk blaus krep di kedai pakaian pengantin.

  “Kami menghabiskan sepanjang tahun mengumpul perca kain, jadi ia mungkin dalam bentuk sisa daripada perniagaan lain,” jelasnya.

  Beberapa pengeluar pakaian pengantin menghantar sisa-sisa fabriknya ‘yang selalunya dibuang ke dalam tong sampah’.

  Potongan yang tidak seragam dan selalunya terdiri daripada perca kecil menjadikan kerja mengubahnya menjadi pakaian untuk dipakai ‘agak teknikal dan rumit’, tambahnya.

  Memandangkan kekangan kendiri memfokuskan pada pakaian yang mampan, dia hanya mempersembahkan satu koleksi setiap tahun pada minggu fesyen, yang bermula pada Jumaat, manakala kebanyakan pereka mempersembahkan sekurang-kurangnya dua.

  “Kami tidak boleh melakukannya pada kadar yang sama yang mungkin dilakukan oleh syarikat lain,” tambahnya.

  “Apa yang kami sasarkan adalah bekerja dengan cara yang kurang menjejaskan alam sekitar,” katanya.

  “Kami tidak menggunakan komponen plastik dalam pakaian kami. Butang kami dibuat daripada kacang corozo atau kasein susu, kedua-duanya bahan semula jadi, dan kami menggunakan benang jahit kapas organik jika boleh.”

  English memikirkan tentang kehidupan selepas pakaian dibuang supaya ia mudah dijahit dan dibaiki sebaik sahaja dipakai dan boleh terbiodegradasi, sekiranya ia dilupuskan dalam persekitaran semula jadi.

  Koleksinya adalah dalam satu warna dan halus: pakaiannya sama ada hitam atau putih tanpa cetakan corak atau sulaman.

  “Kami bekerja dengan bentuk, jenis, pemotongan dan tabir, dan bukannya hiasan,” jelasnya.

  Banyak pakaian dalam koleksinya juga neutral jantina.

  Segala-galanya dilakukan dengan pasukan kecil di studionya di timur London atau disumber dari tempat lain di England.

  Ia adalah ‘syarikat yang sangat khusus’, katanya.

  English telah menjual rekaannya di Jepun, Amerika Syarikat dan beberapa lokasi di Eropah dan turut mempunyai pelanggan setia, yang menempah barangan terus daripadanya di Internet.

  Antara pelanggannya adalah artis dan orang yang ingin tahu tentang pendekatannya.

  Sementara kebanyakan jenama fesyen kini berkata mereka bertindak untuk melindungi alam sekitar, ramai yang dituduh ‘mengamalkan tindakan mengelirukan mengenai kesan produk ke atas alam sekitar.’

  “Terdapat banyak maklumat salah,” kata English, menggesa ‘perundangan yang jelas untuk membantu mengurangkan beberapa amalan yang merosakkan alam sekitar’.

  Majlis Fesyen British, yang menganjurkan minggu fesyen, baru sahaja mengumumkan program bersama dengan industri tekstil British untuk membersihkan sektor itu.

  Mereka akan berusaha mengurangkan pembaziran dan pengeluaran berlebihan pakaian dan berusaha untuk menyokong strategi sifar bersih UK dan sasaran iklim yang lebih luas.- AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Pakistan arah warga Afghanistan tinggalkan negara

  ISLAMABAD, 4 OKT - Ratusan ribu rakyat Afghanistan yang tinggal secara haram di Pakistan telah diberi masa sehingga 1 November untuk meninggalkan negara itu...