Lingkaran Neolitik ditemui berhampiran Stonehenge

LONDON, 22 JUN – Sebuah monumen berusia 4,500 tahun, yang dianggap sebagai salah satu struktur prasejarah terbesar yang terdapat di Britain, telah ditemui berhampiran Stonehenge di Barat Daya England, menurut ahli arkeologi hari ini.

Kira-kira 20 atau lebih batang yang membentuk bulatan – lebih dari 10 meter dan sedalam lima meter – telah ditemui berhampiran dengan penempatan kuno Durrington Walls, hanya tiga kilometer dari Stonhenge.

Nick Snashall, ahli arkeologi National Trust untuk Tapak Warisan Dunia Stonehenge dan Avebury, menyebut penemuan terbaharu itu sebagai ‘penemuan yang mengejutkan’.

“Sebagai tempat di mana para pembina Stonehenge tinggal dan berpesta, Durrington Walss adalah kunci untuk menceritakan kisah mengenai pemandangan Stonhenge yang lebih luas, dan penemuan yang mengagumkan ini memberikan kita wawasan baharu mengenai kepercayaan nenek moyang Neolitik kita,” katanya dalam kenyataan.

Mereka merasakan batang tersebut mungkin berfungsi sebagai sempadan ke kawasan suci yang dihubungkan dalam lingkaran batu berdiri di Slaisbury Plain. Penemuan itu dibuat oleh sepasukan ahli arkeologu dari pelbagai universiti Britain – St Andrews, Birmingham, Warwick, Glasgow dan University of Wales Trinity Saint David – menggunakan kerja lapangan dan analisis.

Penemuan terbaharu bermula pada zaman Neolitik, zaman yang berkaitan dengan petani pertama di Britain, dan ditandai dengan pembangunan struktur yang kadang-kadangnya besar, termasuk Stonehenge.

Ahli akademik percaya batang-batang tersebut menunjukkan bahawa zaman awal orang Britain mempunyai sistem penghitungan untuk mengira jarak jauh.

Warisan Inggeris telah memberikan akses ke acara tahun 2000 tetapi memberi amaran kepada pengunjung untuk tidak melakukan perjalanan ke monumen Neolitik 3,000 tahun sebelum masihi tahun ini. – AFP

Gambar fail ratusan orang berkumpul di lingkaran Stonehenge untuk meraikan Summer Solstice. Ahli arkeologi telah membuat penemuan sebuah monumen berusia 4,500 tahun berhampiran Stonehenge hari ini. – AP