Liverpool dalam tekanan

LIVERPOOL, 28 NOV – Liverpool meletakkan pasukan mereka dalam keadaan sukar, akui Jurgen Klopp setelah terikat 1-1 dengan Napoli, memerlukan mereka bekerja lebih keras untuk liga Eropah bagi mencapai kelompok 16 Liga Juara-Juara.

Pemain Klopp mesti mengelak kekalahan di tempat lawan menentang Salzburg pada 10 Disember ini untuk menjamin kedudukan mereka dalam perlawanan kalah mati. Dries Mertens mengancam menimbulkan kekalahan di laman sendiri pertama Liverpool dalam Liga Juara-Juara atau Liga Perdana sejak April 2017 dengan perlawanan pembukaan yang manis dengan menjaringkan gol di pertengahan babak pertama.

Tandukan Dejan Lovren mempertahankan larian yang tidak terkalahkan itu, tetapi setelah kemenangan lewat tuan rumah dalam Liga Perdana musim ini, tidak ada kegembiraan untuk tuan rumah kali ini.

“Perjalanan kami sentiasa sukar,” kata Klopp.

“Kami perlu pergi ke Salzburg, Jika kami telah melakukannya (layak) malam ini, kami akan cuba menang di sana dan kami akan melakukan perkara yang sama seperti sekarang.”

Napoli kekal berada di belakang Liverpool dengan ketinggalan satu mata, tetapi berada di kedudukan yang baik untuk melangkah ke peringkat kalah mati tatkala mereka menjadi tuan rumah kepada Genk tanpa kemenangan dalam masa dua minggu.

“Ia tidak mudah untuk mendapatkan cabaran di sini. Kami mengalami tekanan dan mula bertahan, tetapi tiada cara lain untuk muncul dari Anfield,” kata jurulatih Napoli, Carlo Ancelotti. – AFP

Aksi pemain Liverpool Dejan Lovren meraikan gol penyamaan semasa perlawanan Kumpulan E Liga Juara-Juara menentang Napoli di Anfield, Liverpool. – AFP