Friday, December 2, 2022
23.8 C
Brunei

-

Loji nuklear Ukraine disambung semula

KYIV, UKRAINE, 24 NOV – Ketiga-tiga loji janakuasa nuklear di bawah kawalan Ukraine telah disambung semula ke grid elektrik, kata kementerian tenaga Ukraine hari ini, selepas serangan Rusia sehari sebelumnya memaksa sambungan terputus secara automatik.

“Selepas serangan besar-besaran semalam, pekerja tenaga dapat menyatukan sistem tenaga dan menyambung semula tiga loji kuasa nuklear ke grid kuasa pada waktu pagi,” kata kementerian itu di media sosial. Loji itu sepatutnya mula membekalkan elektrik pada “petang ini”, tambahnya.

Serangan Rusia menimbulkan tekanan pada grid Ukraine, mengganggu bekalan kuasa di wilayah selatan dan timur, dengan bekalan air dan elektrik terputus di ibu kota Kyiv.

Pembekal tenaga di Kyiv bergelut hari ini untuk memulihkan tenaga elektrik dengan kebanyakan ibu kota masih di luar talian, kata datuk bandar Vitali Klitschko.

“Tujuh puluh peratus di ibu negara kekal tanpa elektrik,” kata Klitschko. “Syarikat tenaga berusaha sedaya upaya untuk mengembalikannya secepat mungkin,” tambahnya. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

India sandang jawatan Presiden G20, Majlis Keselamatan PBB

NEW DELHI, 1 DIS – India menyandang jawatan presiden G20 dan Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNSC) mulai hari ini, lapor Sputnik. G20 ialah forum antara kerajaan...
- Advertisment -