Lompang undang-undang punca KL ‘syurga’ pengemis

KUALA LUMPUR – Tidak sampai 24 jam selepas mereka dikumpulkan dan butiran diri direkodkan sebelum dibebaskan, kumpulan peminta sedekah kembali melakukan aktiviti mereka – kali ini di lokasi berbeza di ibu kota. 

Ibarat harimau tidak bertaring, undang-undang sedia ada tidak mempunyai kuasa ke atas pengemis. Baik Akta Antipemerdagangan Orang dan Antipenyeludupan Migran (ATIPSOM) 2007 mahupun Akta Orang-Orang Papa 1977, kedua-duanya tidak menganggap perbuatan mengemis sebagai satu kesalahan. 

Perbuatan itu hanya menjadi kesalahan apabila melibatkan kanak-kanak dan ada elemen penipuan serta eksploitasi.

Kedua-dua akta tersebut bukan seperti Vagrancy Act atau Akta Gelandangan 1824 di United Kingdom yang menjadikan bergelandangan atau meminta sedekah sebagai satu kesalahan. Sesiapa yang didapati tidur di tempat awam atau cuba mengemis di England dan Wales boleh ditangkap. 

Justeru, timbul persoalan bilakah masalah sosial membabitkan pengemis yang mencemarkan pemandangan di Kuala Lumpur ini akan berakhir.

Kuala Lumpur yang tersenarai di kedudukan ke-32 dalam Indeks Bandar Selamat 2021 telah menjadi lokasi ‘paling selamat’ buat golongan pengemis yang banyak ditemukan di kawasan tumpuan ramai dan petempatan yang padat sehingga wujud koloni pengemis.- Bernama
Antara faktor lain yang menyebabkan bilangan pengemis di jalanan semakin bertambah ialah sikap masyarakat sendiri yang terlalu ‘bermurah hati’ memberi wang kepada mereka atas alasan bersedekah . – Bernama

‘Syurga’ pengemis?

Kuala Lumpur yang tersenarai di kedudukan ke-32 daripada 60 negara dalam Indeks Bandar Selamat 2021 oleh Economist Intelligence Unit (EIU), turut menjadi lokasi ‘paling selamat’ buat golongan ini yang banyak ditemukan di kawasan tumpuan ramai dan petempatan yang padat sehingga wujud koloni pengemis, antaranya Ampang, Chow Kit, Brickfields, Subang dan juga Shah Alam.

Di Ampang, kebanyakan peminta sedekah adalah warga Rohingya yang rata-rata meraih simpati masyarakat menggunakan kanak-kanak sehingga ada antara mereka yang sanggup menyewa anak rakan senegara bagi tujuan itu.

Brickfields pula cukup sinonim dengan kumpulan pengemis Orang Kelainan Upaya (OKU) penglihatan bersama tukang pimpin mereka, membabitkan warga Indonesia yang berselindung di sebalik penjualan tisu.

Kegiatan golongan pengemis ini dikesan oleh Bernama dalam risikan bersama-sama pihak berkuasa yang menjalankan Op Pintas Bersepadu (Pengemis) selama empat hari bermula 9 Februari lepas di sekitar Lembah Klang.

Banyak yang dibongkar sepanjang operasi, antaranya perbezaan modus operandi pengemis warga asing dan tempatan, dengan warga asing khususnya Rohingya, begitu agresif mendekati orang ramai, sementara peminta sedekah tempatan pula masih dengan cara old school, iaitu hanya duduk secara pasif di satu-satu tempat seperti kaki lima, menunggu ihsan orang yang lalu-lalang.

Sepanjang empat hari itu juga Bernama merekodkan pelbagai penipuan yang dilakukan oleh golongan yang kononnya hidup dalam kesempitan ini, antaranya berpura-pura sakit dan daif namun datang mengemis bermotosikal atau menggunakan perkhidmatan e-hailing. Tidak kurang juga yang menyewa bilik di kawasan mahal selain memiliki telefon pintar iPhone 13 yang harganya melebihi RM4,000. 

Bukan itu sahaja, ada pengemis otai yang berkelakuan seperti ‘abang long kawasan’ dengan memeras ‘wang perlindungan’ daripada pengemis baharu.

Mereka mungkin tidak hidup mewah, namun Bernama mendapati rata-rata pengemis terbabit mampu hidup senang dengan hasil kegiatan itu yang seolah-olah sudah menjadi ‘kerjaya’ mereka kerana kebanyakannya mengemis secara sukarela, bukan dipaksa oleh sindiket seperti yang didakwa.

Di mana silapnya?

Sepanjang operasi itu, wakil Bernama juga melihat cabaran yang dihadapi oleh pihak berkuasa, termasuk berpanas dan berhujan dalam menjayakan operasi “mengumpul dan merekodkan butiran diri  sebelum dibebaskan semula” tersebut.

Berdasarkan undang-undang sedia ada, tidak banyak tindakan yang boleh diambil terhadap peminta sedekah terbabit.

Bagi pengemis kanak-kanak yang diselamatkan, mereka akan dirujuk ke tempat perlindungan untuk diambil tindakan mengikut Akta Kanak-Kanak 2001, manakala individu dewasa tempatan yang tidak mempunyai waris dan berumur  bawah 60 tahun akan ditempatkan di Desa Bina Diri (DBD).

Pengemis yang berusia 60 tahun ke atas pula akan dihantar ke Rumah Seri Kenangan (RSK) kelolaan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).

Bagi pengemis warga asing, mereka akan dirujuk kepada Jabatan Imigresen, sementara kes peminta sedekah daripada kelompok pelarian pula dibawa ke Suruhanjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu untuk Pelarian (UNHCR). 

Bernama tidak berniat menyalahkan mana-mana pihak, namun selepas empat hari berlelah bersama-sama pihak berkuasa yang hanya bagaikan mencari sungai tiada berhulu, sudah tiba masa akta  berkaitan dilihat semula bagi membanteras kegiatan pengemis terbabit.

Akta kuno

Akta Orang-orang Papa 1977 yang bertujuan menjaga dan memulihkan orang papa selain mengawal kutu rayau sudah berusia lebih empat dekad, namun sepanjang 45 tahun dikuat kuasa, langsung tiada pindaan dilakukan ke atas undang-undang itu.  Suara menggesa agar akta lapuk tersebut dipinda sudah bergema sejak 2014, namun hingga kini suara itu umpama anjing menyalak bukit atau mencurah air ke daun keladi.

Ketika itu, Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) yang diterajui oleh Datuk Seri Rohani Abdul Karim bercadang meminda akta tersebut dengan memperkenalkan elemen penguatkuasaan kerana peruntukan sedia ada hanya untuk melindungi dan memulihkan golongan berkenaan.

Antara yang diusulkan ialah hukuman penjara, khidmat masyarakat dan kompaun terhadap individu yang mengeksploitasi orang lain untuk mengemis serta mereka yang menjadikan kegiatan meminta sedekah sebagai karier.

Selepas hampir lapan tahun, cadangan hanya tinggal cadangan sekalipun pada 2020 Datuk Seri Rina Harun yang mengambil alih kementerian itu, pernah dilaporkan berkata akta tersebut akan dikaji semula bagi membela kebajikan gelandangan dan pengemis.

Ini termasuk usaha menambah baik dan mengaktifkan semula sekretariat penyelarasan bagi menangani isu gelandangan dan peminta sedekah.

Semakin bermaharajalela 

Tugas pihak berkuasa dalam menangani isu pengemis bertambah mencabar apabila semakin ramai warga asing, khususnya pelarian warga Rohingya yang kebanyakannya memegang kad UNHCR, turut terbabit dalam aktiviti tersebut.

Tidak seperti pengemis warga tempatan, golongan ini dilihat semakin berani dan agresif dengan mengasak orang ramai agar bersedekah kepada mereka.

Mengulas mengenai isu itu, peguam Muhammad Akram Dr Abdul Aziz  berkata, warga Rohingya pemegang kad UNCHR yang melakukan aktiviti mengemis boleh diambil tindakan undang-undang sekiranya mereka terlibat dengan jenayah.

Sebelum ini, Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hamzah Zainudin dilaporkan memberi amaran kepada pelarian warga Rohingya di negara ini agar “tidak besar kepala” sehingga berani melanggar undang-undang Malaysia.

Hakikatnya, kelompangan akta sedia ada serta cabaran-cabaran lain mengekang pihak berkuasa daripada mengambil tindakan ke atas pengemis kerana mengemis bukan kesalahan jenayah yang menyebabkan isu mengemis.

Mengulas lanjut, Muhammad Akram berkata faktor lain yang menyebabkan bilangan pengemis di jalanan semakin bertambah ialah sikap masyarakat sendiri yang terlalu ‘bermurah hati’ memberi wang kepada mereka atas alasan bersedekah.

Sikap itu katanya menyebabkan ada individu melihat kegiatan mengemis sebagai satu cabang ‘pekerjaan’ yang menguntungkan asal saja sanggup tebal muka.

Di sebalik rungutan masyarakat tentang ramai warga asing mengambil kesempatan daripada sikap murah hati masyarakat Malaysia, statistik JKM menunjukkan pengemis tempatan mendominasi kegiatan tersebut dengan jumlah mereka yang diselamatkan pada 2020 ialah 1,786 orang berbanding hanya 322 warga asing. 

Isu mengemis ini tidak akan berakhir tanpa tindakan berani ‘orang atas’, apatah lagi pascapandemik COVID menyaksikan ramai yang hilang pekerjaan, sekali gus mencetuskan kebimbangan ada antara mereka memilih aktiviti mengemis sebagai sumber pendapatan. – Bernama