Wednesday, March 29, 2023
22.1 C
Brunei

-

LPGA Blue Bay China dibatalkan lagi

BEIJING, 1 FEB – Kejohanan LPGA Blue Bay di China telah dibatalkan buat kali ketiga dalam tempoh empat tahun disebabkan oleh ‘hal yang berkaitan dengan COVID yang berterusan’, kata penganjur pelancongan hari ini.

Selain Sukan Olimpik Musim Sejuk Beijing yang diadakan secara tertutup pada Februari 2022, China telah membatalkan atau menangguhkan kebanyakan acara sukan utama sejak beberapa tahun kebelakangan ini kerana ia berpegang pada dasar sifar COVID yang ketat.

Tetapi pembatalan LPGA dibuat selepas pihak berkuasa menghapuskan sekatan kesihatan pada awal Disember dan menarik balik kawalan sempadan China yang ketat, dengan kes meningkat di seluruh negara.

LPGA berkata acara di pulau Hainan selatan China itu telah dibatalkan atas arahan daripada Persatuan Golf China (CGA), yang mengadakan sukan di negara itu.

CGA dalam satu kenyataan berkata bahawa kejohanan yang sepatutnya berlangsung pada 9 hingga 12 Mac itu telah dibatalkan ‘kerana wabak dan sebab lain yang berkaitan, selepas berunding dengan LPGA’.

Pertubuhan itu enggan mengulas lanjut apabila dihubungi AFP.

Blue Bay adalah salah satu daripada tujuh acara di Asia yang dijadualkan pada jelajah LPGA 2023, di mana pemain golf wanita terbaik dunia akan bersaing untuk rekod keseluruhan hadiah wang tunai $101.4 juta.

Ia adalah tahun kelima berturut-turut acara Hainan itu tidak berlangsung yang mana ia tidak termasuk dalam jadual kejohanan pada 2019, dibatalkan pada 2020 dan 2021 kerana wabak, dan kemudian tidak disenaraikan lagi pada 2022.

LPGA Shanghai yang bernilai $2.1 juta dijadualkan pada 12 hingga 15 Oktober, juga telah dibatalkan sejak tiga tahun lalu. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Bangladesh larang penggunaan plastik di hutan bakau terbesar

DHAKA, 28 MAC – Ahli pemuliharaan Bangladesh kelmarin berkata pelancong membuang sampah di hutan bakau terbesar di dunia telah merosakkan ekosistem dengan serius, memaksa...
- Advertisment -