LPGA pindah dari Rancho Mirage ke Texas

MIAMI, 7 OKT – LPGA akan memindahkan kejohanan utamanya musim ini dari California ke Texas selepas 2022 di bawah perjanjian baharu selama enam tahun yang akan mengubah acara tarikh dari bulan April.

Jelajah tersebut mengumumkan bahawa Kejuaraan Chevron akan menggantikan kejohanan ANA Inspiration, kemunculan pertama kali di laman sendiri di Mission Hills Country Club Rancho Mirage, California, pada 31 Mac hingga 3 April 2022.

Kejohanan akan beralih ke tarikh diumumkan kemudian pada tahun 2023 dan berpindah ke kelab baharu, kemungkinan di daerah Houston. Tempat yang sesuai dan tarikh baharu untuk acara akan diumumkan kemudian.

“Kami rasa lebih bersemangat,” kata pesuruhjaya LPGA, Mollie Marcoux Samaan.

Perjanjian itu akan menyaksikan hadi-ah wang meningkat lebih dari 60 peratus hingga AS$5 juta, perjanjian penyiaran nasional jangka panjang dan penubuhan lembaga penasihat pemain untuk memastikan pemain LPGA teratas bersaing dan panduan masa depan acara.

Apa yang akan ditinggalkannya adalah tradisi yang bermula pada tahun 1972 dengan legenda Dinah Shore dan ahli perniagaan David Foster mencipta apa yang dikayakan merupakan acara terkaya dalam golf wanita. Acara itu membawa nama Shore hingga tahun 2000. – AFP

Aksi Brooke Henderson dari Kanada semasa melakukan pukulan pada pusingan akhir ShopRite LPGA Classic di Kelab Golf Seaview pada 3 Oktober laludi Galloway, New Jersey. – AFP