Lubnan ‘berisiko lenyap’ – Le Drian

PARIS, 27 OGOS – Lubnan ‘berisiko lenyap’, kata Menteri Luar Negeri Perancis, Jean-Yves Le Drian hari ini, mendesak reformasi darurat di bawah kerajaan baharu.

“Risiko hari ini ialah Lubnan berdepan lenyap sehingga langkah-langkah pembaharuan perlu diambil,” katanya kepada radio RTL menjelang kunjungan kembali Presiden Emmanuel Macron ke Beirut minggu depan untuk mendorong reformasi dan pembangunan semula se-telah letupan di pelabuhan yang dahsyat.

“Mereka terjebak dalam kesepakatan tidak aktif,” kata Le Drian.

“Ia tidak boleh berterusan dan kami mengatakannya dengan jelas.”

“Presiden Republik mengatakannya ketika dia pergi ke Lubnan pada 6 Ogos. Dia akan mengatakannya lagi ketika dia berada di Beirut pada Selasa ini.”

Macron akan berangkat pada Isnin depan dalam usaha untuk meningkatkan usaha pembinaan semula tetapi juga untuk melihat masalah politik ketika Lubnan mencari kerajaan baharu, kata presiden Perancis.

Beliau telah pergi ke Beirut dua hari selepas letupan besar di pelabuhan yang telah mengorbankan 181 orang dan mencederakan ribuan orang.

Pada 9 Ogos, dia mempengerusikan persidangan video yang menyaksikan pemimpin dunia menjanjikan lebih daripada 250 juta euro (AS$295 juta) untuk Lubnan “Negara ini berada di pinggir,” tambah Le Drian, menyerukan agar kerajaan baharu ditubuhkan dengan cepat. – AFP