Lubnan lantik Mustapha Adib sebagai PM baharu

BEIRUT, 31 OGOS – Mustapha Adib, seorang diplomat terkenal telah dilantik menjadi perdana menteri baharu Lubnan hari ini, menghadapi cabaran yang hampir mustahil untuk mewujudkan perubahan setelah dipilih oleh pertubuhan politik.

Adib telah menjadi duta besar Lubnan ke Jerman sejak 2013 dan namanya hanya muncul kelmarin untuk menggantikan Hassan Diab, yang kerajaannya berundur selepas letupan dahsyat yang mengorbankan banyak nyawa pada 4 Ogos di pelabuhan Beirut.

Adib yang berusia 48 tahun itu dilahirkan di kota Tripoli di utara dan beragama Islam Sunni, menjadikannya layak untuk menjadi perdana menteri di bawah sistem perkongsian kuasa berasaskan sektarian Lubnan.

Biografinya di laman web kedutaan Berlin menunjukkan beliau sebagai seorang akademik yang memiliki PhD dalam bidang undang-undang dan sains politik.

Ia mengatakan bahawa beliau telah melakukan ‘penelitian dan pekerjaan dalam bidang keselamatan manusia dan negara, pengawasan parlimen dari sektor keselamatan, desentralisasi dan demokrasi lokal, dan undang-undang pilihan raya’.

Calon Perdana Menteri Lubnan yang baharu dilantik, Mustapha Adib ketika bercakap semasa sidang media di istana presiden di Baabda, Beirut, hari ini. – AFP

Dari tahun 2000 hingga 2004, beliau berkhidmat sebagai penasihat kepada Najib Mikati, seorang jutawan dan bekas perdana menteri yang menyokong pencalonannya pada hari ini.

Pada tahun 2011, perdana menteri ketika itu Mikati melantik Adib sebagai ketua kabinetnya.

Bekas perdana menteri Saad Hariri dan Fouad Siniora juga menyokong Adib setelah dua calon lain dilaporkan ditolak oleh kumpulan Muslim Syiah yang dominan, Hizbullah dan sekutunya.

Pelantikannya dibuat sehari sebelum Presiden Perancis Emmanuel Macron dijadualkan tiba untuk lawatan kerja di Beirut.

Seorang kenalan Adib dari Tripoli yang meminta untuk tidak disebut namanya menggambarkan beliau sebagai ‘tenang, sopan dan diplomatik’.

“Beliau bukan orang yang konfrontasi dan tidak mengambil sikap tegas, tetapi menghindari masalah dan berusaha menyelesaikannya secara diplomatik dengan tujuan untuk menyatukan hubungannya dengan pihak yang berlainan,” kata kenalan itu. – AFP