Lubnan padam kebakaran besar tangki bahan bakar

ZAHRANI, LUBNAN, 11 OKT – Anggota bomba di Lubnan memadamkan api besar yang melanda di sebuah depot simpanan bahan api utama pada hari ini, sekali gus memberikan kelegaan kepada orang ramai di negara tersebut yang dilanda kekurangan tenaga.

Tidak ada laporan segera mengenai korban akibat kebakaran tersebut yang menghasilkan sebilangan besar asap gelap ke langit.

Seorang jurugambar AFP mengatakan anggota bomba memadamkan api pada sekitar tengah hari dan ketua pertahanan, Raymond Khattar memberitahu media bahawa kebakaran itu ‘dapat dikawal’.

Ziyad al-Zein, ketua fasiliti di Zahrani mengatakan kebakaran itu terjadi ketika tangki sedang dikosongkan.

Menteri tenaga, Walid Fayad mengatakan kebakaran tersebut telah menghabiskan sekitar 250,000 liter petrol dan penyiasatan telah dijalankan atas punca penyebab kebakaran.

Pihak tentera telah menutup kawasan tersebut, menutup jalan menuju ke depot tersebut termasuk lebuh raya utama yang menghubungkan Beirut ke selatan negara tersebut, kata jurugambar itu.

Tapak Zahrani juga menempatkan loji jana kuasa dengan nama yang sama dan menyediakan sebanyak 15 peratus daripada minyak negara itu.

Seorang pekerja di ladang berdekatan memberitahu AFP dia mendengar bunyi letupan yang kuat sebelum api marak.

Negara kecil Mediterania ini sedang menghadapi salah satu krisis ekonomi terburuk di dunia sejak tahun 1850-an dan berusaha untuk mengimport bahan bakar yang cukup untuk loji jana kuasanya. – AFP

Kepulan asap dari api besar di salah satu tangki di kemudahan minyak Zahrani di selatan Lubnan pada hari ini. – AFP