Lubnan: ribuan berdepan cabaran bina semula rumah

BEIRUT – Pada 4 Ogos lalu, Naji Massoud, seorang lelaki tua berusia 70an, duduk di balkoni rumah kecilnya di Gemmayze, Beirut, menghirup kopinya, ketika dua letupan menggegarkan pelabuhan Beirut sekaligus memusnahkan bangunan di seluruh ibu kota Lubnan.

Beberapa saat selepas letupan tersebut, Massoud mendapati dirinya berada di atas lantai hampir tidak dapat bergerak kerana cermin matanya pecah dan sebahagian besar perabot di bilik tidur di sebelahnya jatuh di badannya yang telah mengalami beberapa kecederaan sejak perang saudara Lubnan pada tahun 1975. Isteri Massoud, yang sedang memasak di dapur, juga jatuh dan mengalami patah hidung, bahu dan kakinya.

Sekarang kerana Massoud dan isterinya cukup beruntung kerana dapat bertahan dalam letupan besar yang mengorbankan lebih 170 orang dan mencederakan lebih dari 6,000 orang di bandar, di mana mereka harus menghadapi cabaran untuk membina semula rumah mereka yang menjadi tidak berpenghuni.

“Yang dapat saya lakukan sekarang adalah meletakkan nilon di tingkap saya untuk mencegah air hujan atau debu masuk ke rumah. Saya pasti tidak mampu memperbaiki rumah atau mengganti kaca yang pecah,” kata Massoud kepada media.

Letupan Beirut terjadi ketika negara itu menderita krisis ekonomi terburuk dalam sejarahnya dengan orang yang tidak dapat mengeluarkan wang dari akaun bank mereka kerana kawalan modal tidak rasmi yang dikenakan oleh institusi kewangan.

Gambar menunjukkan pecahan kaca yang dibersihkan akibat kesan daripada letupan. – Xinhua
Impak letupan dahsyat yang memusnahkan bangunan di Beirut, Lubnan. – Xinhua
Kereta musnah akibat dihempap runtuhan bangunan. – Xinhua
Orang ramai melintasi bangunan yang terjejas akibat letupan di pelabuhan Beirut. – Xinhua

“Saya menyekat simpanan saya selama lima tahun untuk mendapatkan kadar faedah yang baik sebagai balasan dan hidup dengan wang itu, tetapi sekarang saya tidak dapat mengeluarkan wang saya,” kata Massoud.

Gabenor Beirut sebelumnya mengumumkan bahawa 300,000 orang kehilangan tempat tinggal berikutan letupan tersebut dan ramai daripada mereka tidak mampu memperbaiki rumah kerana krisis kewangan yang berlaku di negara ini dan kehilangan ribuan pekerjaan.

Sebilangan besar kerosakan di Beirut disebabkan oleh bangunan warisan di Achrafieh, Downtown, Mar Mikhael dan Gemmayze.

UNESCO memberi amaran bahawa 640 bangunan warisan telah rosak akibat letupan dan 60 daripadanya berisiko runtuh, dengan menekankan bahawa mereka akan melancarkan rayuan antarabangsa untuk membina semula warisan ibu kota Lubnan.

Agensi PBB mengumumkan dalam satu kenyataan bahawa ia memperoleh angka-angka ini dari penilaian yang dibuat oleh Ketua Pengarah Barang Antik di Kementerian Kebudayaan di Lebanon Sarkis Khoury.

“Sekurang-kurangnya 8,000 bangunan mengalami kerosakan, kebanyakannya di daerah lama Gemmayze dan Mar Mikhael,” kata Khoury, meminta pekerjaan segera untuk mengelakkan lebih banyak kerosakan dengan hujan lebat pada musim luruh.

Mohamad Kheir, setiausaha agung Jawatankuasa Bantuan Tinggi, mengatakan bahawa kebanyakan kerosakan pada bangunan warisan memerlukan teknik, kos dan masa pemulihan khas.

Kheir menyatakan bahawa mereka yang rumahnya musnah mendapat sokongan dari jawatankuasa dengan mengambil gambar kerosakan dan menyerahkan dokumen hak milik atau sewa rumah mereka kepada datuk bandar di daerah mereka.

“Saya sedang tidur di rumah saudara saya buat masa ini tetapi saya menghabiskan sepanjang hari di sini di rumah saya dengan harapan dapat melihat apakah ada yang akan datang untuk memeriksa kerosakan untuk mendapatkan sokongan,” kata Massoud.

Joseph Metri, seorang lagi penduduk di kawasan kejiranan Mar Mikhael, mengatakan dia tidak mengharapkan sokongan daripada kerajaan kerana beberapa arkitek mengunjungi rumahnya yang rosak dan memintanya untuk mengemukakan bil untuk jumlah yang dia bayar untuk memperbaiki rumahnya.

“Saya tidak mempunyai wang untuk memperbaiki rumah saya. Saya tidak mempunyai tempat lain untuk pergi,” katanya. Para media di Lubnan telah mewawancara orang-orang yang rumahnya rosak sejak beberapa hari terakhir sambil meminta warga kaya untuk membantu yang paling tidak mampu memperbaiki tempat perlindungan mereka yang musnah menjelang musim sejuk.

Perbandaran Beirut mendapat kritikan hebat sejak beberapa hari lalu kerana tidak mengambil bahagian dalam kempen penilaian kerosakan.

Walau bagaimanapun, tuduhan seperti itu ditolak oleh perbandaran yang meyakinkan bahawa ia berfungsi sebagai payung untuk sukarelawan dengan menyediakan mereka bahan yang diperlukan untuk menyapu jalan-jalan dan rumah orang.

Sebenarnya, semua mata beralih pada hari-hari terakhir kepada persatuan dan pemuda Lubnan yang secara sukarela mengeluarkan kaca pecah dari jalan-jalan kota.

Masing-masing sukarelawan masih berusaha membersihkan jalan dengan mengeluarkan kaca selain menawarkan sokongan termasuk air, makanan dan produk lain kepada mereka yang memerlukan. – Xinhua