Luckin Coffee rancang buka 2,500 kedai

BEIJING, 23 April – Rangkaian kopi yang ditanam di China, Luckin Coffee telah memfailkan untuk disenaraikan dalam bursa saham di Amerika Syarikat tatkala syarikat yang mencatat kerugian itu bergelut untuk menyingkirkan pesaingnya dalam pasaran negaranya.

Luckin menganggarkan saiz tawaran pada harga AS$100 juta dalam failnya semalam dengan Suruhanjaya Sekuriti dan Tukaran AS tetapi mendapati angka tersebut hanya ditetapkan untuk mengira yuran pendaftaran.

Sejak ia ditubuhkan pada tahun 2017, rangkaian itu telah membina 2,370 kedai pada 31 Mac, menumpu untuk menawarkan pelanggan perkhidmatan segera di kedai kecilnya atau penghantaran segera ke rumah dan pejabat mereka.

Ia menggunakan pelbagai jenis kupon seperti kopi percuma dan cawan berdiskaun untuk menarik pelanggan ke kedainya.

Strategi agresif itu mencerminkan taktik yang digunakan oleh firma baru lain di China yang telah menghapuskan jenama Barat daripada salah satu pasaran pengguna terkenal di dunia.

Gambar fail yang diambil pada 4 Januari 2019 menunjukkan logo Luckin Coffee di sebuah gedung di Beijing. – AFP

Perkembangan dan kos pemasaran yang tinggi telah melihat kerugiannya meningkat dalam tempoh 18 bulan ia beroperasi, mencatat satu kerugian berjumlah AS$241 juta pada tahun lalu dengan jualan berjumlah AS$125 juta.

Kos periklanan, diskaun minuman percuma dan pemasaran berkaitan menyumbang kepada 23.8 yuan setiap pelanggan baharu pada suku pertama, merosot daripada 119.3 yuan dalam tempoh yang sama tahun lalu.

Perkembangan kopi Luckin telah dibiayai oleh pelabur termasuk Centurium Capital, dana ekuiti swasta yang ditubuhkan oleh bekas ketua Warburg Pincus dan Joy Capital di China.

Pengasasnya Charles Zhengyao Lu sebelum ini menubuhkan CAR Inc, salah sebuah syarikat sewa kereta terbesar di China.

Luckin merancang membuka 2,500 kedai pada tahun ini dan ingin menewaskan Starbucks sebagai rangkaian kopi terbesar di China.

China ialah pasaran Starbucks yang berkembang paling pesat dan yang kedua terbesar selepas AS. – AFP