Macron janji lindungi subsidi ladang EU

PARIS, 23 FEB – Presiden Perancis, Emmanuel Macron semalam mengesahkan sokongannya untuk mengekalkan subsidi ladang Kesatuan Eropah (EU) pada tahap sekarang ketika beliau menghadiri satu pesta pertanian yang merupakan satu acara dalam politik Perancis.

Macron mempertahankan sistem subsidi pertanian EU, satu sumber pembiayaan utama bagi petani Perancis semasa lawatannya ke Pesta Tahunan Pertanian Paris, mengatakan pemotongan terhadap program itu akan menghambat usaha untuk mengawal perubahan iklim.

Pemimpin negara anggota EU gagal mencapai kesepakatan mengenai belanjawan blok 2021-2027. Bidang percanggahan adalah sama ada subsidi pertanian harus dikurangkan untuk membantu mengisi jurang bajet disebabkan Britain keluar dari EU.

“Kami berpegang teguh pada belanjawan masa depan,” kata Macron. “Brexit tidak boleh berlaku dengan mengorbankan Dasar Pertanian Umum.”

Sementara itu, Presiden Perancis juga mempromosikan dasar kerajaannya. Macron bertemu dengan orang yang bekerja dalam bidang pertanian, termasuk penternak lembu, pengeluar bijirin dan saudagar wain.

Semasa perbualan, beliau menekankan bahawa subsidi ladang boleh menjadi alat untuk membantu petani beralih kepada kaedah pengeluaran yang lebih hijau.

“Ini adalah dasar masa depan, kerana jika kita mahu iklim, peralihan alam sekitar dan kebersihan mencapai kejayaan, kita perlu mengubah cara pengeluaran kami,” Macron memberitahu sekumpulan wakil kesatuan pelabur.

Keselamatan di pesta adalah ketat semasa lawatan presiden. Sesetengah petani dan pengunjung lain di pesta menggunakan peluang tersebut untuk menyatakan rasa tidak puas hati mereka dengan dasarnya.

Seorang ipembantah antikerajaan tahun lalu, Eric Drouet, telah ditangkap oleh polis ketika dia cuba menghampiri Macron. –AP

Presiden Perancis Emmanuel Macron bergambar bersama pembuat roti semasa lawatan ke Pesta Pertanian Antarabangsa di pusat pameran Porte de Versailles di Paris. – AP