Sunday, June 4, 2023
24 C
Brunei

  -

  Madrid cabar impian City

  MANCHESTER, 17 MEI – Usaha Manchester City untuk meraih kemenangan bersejarah menghadapi cabaran apabila Real Madrid melawat Etihad untuk mengekalkan mahkota Liga Juara-Juara mereka hari ini.

  City hanya memerlukan empat kemenangan lagi untuk menyamai rekod Manchester United pada musim 1998/99 sebagai satu-satunya pasukan yang memenangi Liga Perdana, Liga Juara-Juara dan Piala FA pada musim yang sama.

  Hanya tiga mata daripada tiga perlawanan liga terakhir mereka akan memastikan kejuaraan kelima dalam enam musim untuk anak buah Pep Guardiola dan United menanti dalam perlawanan derby Manchester yang pertama dalam perlawanan akhir Piala FA pada 3 Jun.

  Tetapi Madrid menimbulkan halangan terbesar, seperti yang mereka lakukan pada peringkat separuh akhir 12 bulan lalu, apabila mereka menghalang City untuk mara ke final di Istanbul dan menakluki Eropah.

  Ketika itu anak buah Carlo Ancelotti menghasilkan perlawanan yang menakjubkan daripada ketinggalan dua gol pada saat-saat akhir di Santiago Bernabeu.

  Luka Modric (kanan) dan Vinicius Junior (kiri) mengambil bahagian dalam sesi latihan pasukan di Stadium Etihad di Manchester, barat laut England menjelang separuh akhir kedua Liga Juara-Juara UEFA menentang Manchester City. – AFP

  Tetapi yang penting juara Inggeris itu mempunyai kelebihan di tempat sendiri kali ini untuk perlawanan penentuan kedua apabila mereka cuba menyertai Inter Milan di final.

  Walaupun peminat City mengambil masa untuk membuat persiapan Liga Juara-Juara, pasukan Guardiola telah mengubah Etihad menjadi kubu yang hampir tidak dapat ditembusi.

  City tidak tewas di laman sendiri di Eropah selama lima tahun, memenangi 23 dan hanya seri dua daripada 25 perlawanan Liga Juara-Juara sejak itu.

  Tahun ini mereka telah memenangi kesemua 14 perlawanan di tempat sendiri dalam semua pertandingan. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Punca kemalangan kereta api India dikenal pasti

  NEW DELHI, 4 JUN - Menteri Kereta Api India berkata hari ini bahawa punca dan orang yang bertanggungjawab terhadap nahas kereta api yang paling...
  - Advertisment -